MEĐUNARODNI FESTIVAL HARMONIKE BELA PL. PANTHY – Glazbena poslastica koju "otvara" Flashdance | Slavonski.hr

MEĐUNARODNI FESTIVAL HARMONIKE BELA PL. PANTHY – Glazbena poslastica koju “otvara” Flashdance

Datum objave: 04. 3. 2018. | Kategorija: Kultura

FES

SLAVONSKI BROD  –  Glazbeno scenske adaptacije čuvenih mjuzikla s Broadwaya, posljednjih su godina vrhunska poslastica koja prati otvorenje Međunarodnog festivala harmonike „Bela plemeniti Panthy“, u Slavonskom Brodu. Ove godine, 9.ožujka, na redu je Flashdance! Flashomanija je zavladala gradom!

Najprije su nam, razbijajući predrasude kako je riječ o instrumentu koji baš i nema koncertno klasičnu vrijednost, približili harmoniku i glazbeno razvalili, a onda odlučili, u gradu u kojem stvaraju, Slavonskom Brodu, okupiti i kremu tog sasvim posebnog instrumenta, pa, godinu za godinom, i uspješno organizirati Međunarodni festival koji nosi ime Bele plemenitog Pantya, glazbenika, pedagoga, skladatelja i dirigenta, osnivača i prvog umjetničkog direktora Brodskog harmonikaškog orkestra. Ove godine, učinit će to osmi puta, točno za deset dana, okupljajući još jednom u Slavonskom Brodu, zaljubljenike i virtuoze na harmonici iz cijelog svijeta. Iako je festival odavno poslastica sam za sebe, posljednjih se godina, otvorenje tog događaja ne propušta, jer, prate ga adaptacije čuvenih mjuzikla.Ove godine, zajedno sa zvucima harmonike, nakon „Annie“, nakon „Prljavog plesa“, u Slavonski Brod stiže i Flashdance!

fd

Nastavak je to već dobro uhodane suradnje brodskih harmonikaša i kreativne ekipe iz Sarajeva koju i ove godine predvode glazbena redateljica predstave Alma Ferović Fazlić i dirigentica Sanja Nuhanović, spektakl koji, nastaje u dva grada, a onda se, u jednom, u dva dana, usklađuje, glazbeno scenska priča koju će na pozornici Kazališno koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, 9.ožujka, zajednički stvarati  Harmonikaški orkestar “Bela pl Panthy“, i Institut za Muziku, Teatar i Multimediju iz Sarajevo, u suradnji sa slavonskobrodskim Maniacs bendom i Športsko plesnim klubom Astra. Iako su ulaznice za mjuzikl odavno rasprodane, baš kao i one za, naknadno dodanu, pretpremijernu izvedbu istoga dana, priča zaslužuje da bude uobličena u vijest, a onda i shvaćena kao poziv na Međunarodni festival harmonike. Jer, vjerujte, o tom instrumentu i svim njegovim čudesnim mogućnostima, nemate pojma!

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn