LJETO U POŽEŠKOJ KNJIŽNICI – Učinite nešto za sebe – čitajte! | Slavonski.hr


LJETO U POŽEŠKOJ KNJIŽNICI – Učinite nešto za sebe – čitajte!

Datum objave: 29. 6. 2017. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega i ovo ljeto poziva sve da – čitaju. Kako bi skrenuli pozornost na sve dobrobiti koje čitanje pruža, tradicionalni program “Ljeto u knjižnici” koji ove godine traje od 3. srpnja do 4. rujna, sastavljen je od niza aktivnosti, programa i manifestacija za sve dobne skupine korisnika.

“Aktivnostima i akcijama za odrasle i djecu želimo skrenuti pozornost na važnost čitanja za osobni rast i razvoj u doba kad su digitalne platforme naše čitalačke navike svele na aktivnost površnog pregledavanja, kad se digitalne tehnologije strelovito razvijaju, a s druge strane smo suočeni sa sve nižim razinama interesa i znanja o stvarima oko sebe kod školaraca, kod mladih – kod onih koji će biti budućnost. Ljeto je doba godine kad imamo više slobodnog vremena i zato bi bilo dobro odvojiti vrijeme za knjigu. Čitanjem se naše tijelo odmora, ali naš um razvija. Samo trebamo to prepoznati i početi koristiti za vlastitu dobrobit,” naglasila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Pavlović.

Prva akcija kreće već u subotu 1. srpnja kada će se na Trgu sv. Terezije Avilske, u sjeni krošnje stoljetnog ginkovog stabla, održati već popularna “Knjižnica bez zidova” u vremenu od 9,00 do 12,00 sati. “To je tradicionalna ljetna aktivnost u sklopu koje našu knjižničnu uslugu iznosimo iz prostora knjižnice.Građani će u subotu moći posuđivati najnovije naslove i ljetne hitove na otvorenom, uz naglasak da knjižnica redovno radi i u svom prostoru. Za djecu će biti organizirana likovno-kreativna radionica “U svijetu bajki – obrada Šume Striborove” namijenjena najmlađem uzrastu, te aktivnost pod nazivom “Kut gledanja” u sklopu koje će osnovnoškolci moći crtati 3D tehnikom. Za odrasle je pripremljena aktivnost “Ja ovog ljeta čitam” i svi koji dođu posuditi knjigu u knjižnicu bez zidova mogu sudjelovati u toj aktivnosti na način koji će im biti opisan na licu mjesta,” rekla je ravnateljica Pavlović. Program “Ljeto u knjižnici” donosi i tematske pričaonice za djecu koje će se održavati četvrtkom, a osim redovitih pričaonica održat će se i dvije radionice. “Osim toga, od ovog ljeta krećemo i s aktivnosti koja se zove “Postani lego šampion” gdje ćemo oformiti mali lego kutak i pozivamo osnovnoškolce da dođu i kroz ciklus slaganja svih lego kompleta mogu postati lego šampioni. Uz to, našu čitaonicu smo opremili i s novim društvenim igrama- Rizik, Monopol, Scrabble, Alias – omiljene društvene igre za sve uzraste. Pobuda za ovaj program je otvaranje aktivnosti za djecu koja će ih odmaknuti od društvenih mreža i vratiti svijetu društvenih igara koje nisu digitalnog tipa i neposrednom kontaktu,”najavila je Pavlović.

nn

Ovog ljeta tu je i nagradna igra “Moj godišnji s knjigom”. Korisnici su pozvani da pošalju svoje fotografije na kojima čitaju knjigu odabranu za ljeto. Pri tom trebaju pojasniti koja je to knjiga te zašto su je odabrali za ljetno čitanje. Primljeni materijali bit će objavljeni na službenoj Facebook stranici knjižnice. Osim toga tu je i “Čitam na kvadrat” – jednostavno u knjižnici uzmite knjiga koliko želite i smatrate da možete pročitati u svom slobodnom vremenu. U ponudi su i stripovi koji su vrlo omiljeni kao ljetno štivo, a tu je i akcija “Postani dežurni kritičar” – pošaljite svoje mišljenje o knjizi koju ste pročitali ili o filmu koji ste pogledali.

Ljubav prema čitanju požeška knjižnica širi i izvan svojih granica pa su tako vrlo uspješni stacionari u Kaptolu, Velikoj i Jakšiću. Upravo u Kaptolu, uz proslavu Dana općine sutra će biti otvorena i novouređena igraonica. “Ponukani velikim interesom za aktivnost pričaonice u našem stacionaru Kaptolu koju vode volonterke Kristina Rupert i Margareta Kovač, na nedavni natječaj Zaklade Slagalica prijavili smo projekt uređivanja i opremanja dječje igraonice u prostorima Općine Kaptol, ali uz knjižnični stacionar. Dobili smo oko 13 tisuća kuna čime je, uz veliku pomoć općine Kaptol uređena igraonica za djecu i to adekvatnim namještajem, knjigama i igračkama i sada, kao rezultat imamo nešto vrlo korisno za građane, a posebice za djecu. Igraonica će biti svečano otvorena sutra, a sve aktivnosti u igraonici krenut će od jeseni kada počinje i nova školska godina,” najavila je ravnateljica Pavlović uz napomenu da sva tri stacionara preko ljeta rade u redovnom radnom vremenu, a svi stanovnici tih općina imaju pravo na besplatan upis.

Uz program Ljeto u knjižnici, Gradska knjižnica i čitaonica kreće i s ljetnim radnim vremenom: pon, sri, pet od 7:30 do 14:00, uto, čet od 13:00 do 19:00, sub od 7:30 do 12:00.  Više detalja o svim aktivnostima možete pogledati na službenoj Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Požega.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn