LJETNA KUHARICA – Probajte nešto drugačije: pohani sojini medaljoni

Datum objave: 02. 7. 2017. | Kategorija: Lifestyle

foto2(12)

Ljeto je vrijeme kada tržnice obiluju svježim voćem i povrćem, a visoke temperature jednostavno zahtjevaju laganu i osvježavajuću prehranu. Zašto ne? Želite li kušati nove okuse i kombinacije, bez mesa i mesnih prerađevina zavirite s nama u vege-svijet.  udruge Prijatelji životinja. Svake ljetne nedjelje, ponudit ćemo novi recept, novi lagani gastro užitak.

Danas vam predstavljamo – pohane sojine medaljone. Za zdravi desert tu je čokoladna halva.

Pohani sojini medaljoni

Sastojci: 200 g sojinih medaljona, polubijelo brašno, voda, ulje, krušne mrvice, sol, sojin umak, senf i češnjak.

Priprema:
1. Sojine medaljone prokuhajte u slanoj vodi otprilike 15 minuta, dobro ocijedite i ohladite. Marinirajte medaljone preko noći u marinadi od sojinog umaka, senfa, češnjaka i ulja.
2. Uvaljajte medaljone u brašno, pa u mješavinu brašna, vode i soli (kao za palačinke) i na kraju u krušne mrvice. Dobro utisnite mrvice, tako da se smjesa ne odvaja od medaljona dok se peče.
3. Zatim pržite u vrućem ulju s obje strane, da budu zlatno smeđi. Poslužiti možete sa salatom po vašem izboru.
SojiniMedaljoni

Čokoladna halava
Sastojci:
300 g griza
100 g margarina (nehidrogenizirani) ili ulje
1 l biljnog mlijeka
150 g smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 g rogača
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog cimet
po želji možete dodati i mljeveni đumbir, anis, klinčić, kardamon, piment
250 g čokolade za kuhanje

Priprema:
1. U lonac s debelim dnom rastopite margarin i lagano pržite griz uz miješanje dok ne posmeđi.
2. Stavite mlijeko da se kuha, dodajte šećer i začine te lagano i vrlo oprezno dodajte u prženi griz uz stalno miješanje. Najbolje je griz skinuti s vatre i pričekati 2-3 minute i tek onda dodati mlijeko uz stalno miješanje.
3. Odmah izlijte masu na pladanj i izravnajte ju.
4. Čokoladu tanko narežite ili naribajte i posipajte preko vruće halave.
5. Kad se kolač dobro ohladi, narežite ga na kocke.

CokoladnaHalava

Dobar tek!

TEKST: S. P.      FOTO: veganopolis.net

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn