KUD ORLJAVA PLETERNICA – Slavljenički koncert za 40. godina predanog rada i ljubavi prema tradiciji | Slavonski.hr

KUD ORLJAVA PLETERNICA – Slavljenički koncert za 40. godina predanog rada i ljubavi prema tradiciji

Datum objave: 29. 1. 2018. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PLETERNICA – U povodu obilježavanja 40. godina postojanja, KUD Orljava Pleternica pripremio je kao poklon svojim sumještanima i gostima slavljenički koncert koji će se održati 11. veljače u školskoj sportskoj dvorani s početkom u 18,00 sati. Bit će to prikaz četiri desetljeća dugog predanog rada posvećenog očuvanju tradicije, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili bivša ponosna članica KUD-a gradonačelnica Antonija Jozić, predsjednik KUD-a Goran Kovačević i voditeljica Vesna Valentić – Berač.

Puna četiri desetljeća postojanja razlog su za ponos, ali i za pravo slavlje na koje su pozvani svi ljubitelji tradicije i običaja. Jer, u te dane utkani su velika ljubav, entuzijazam i predanost i valja to cijeniti i na pravi način pokazati, rekli su pleternički domaćini. “KUD Orljava proslavio je prošle godine 40. obljetnicu, bila je to godina u kojoj je Grad Pleternica dao svom kulturno-umjetničkom društvu i Godišnju nagradu za tu visoku obljetnicu, no došli smo do zajedničkog zaključka kako je ta visoka obljetnica i odličan povod za jedan cjelovečernji koncert za građane Pleternice, sve svoje stare članove i simpatizere te sve koji vole tradiciju i kulturu,” pojasnila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, koja je i sama, kako ističe, dugi niz godina bila ponosna članica društva te prošla mnoge pozornice diljem Lijepe naše i inozemstva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sve je počelo sada već daleke 1977. godine kada je nekoliko entuzijasta, tamburaša i pjevača došlo na ideju da osnuju Kulturno-umjetničko društvo, kaže predsjednik Goran Kovačević. “U tih 40 godina, kroz društvo je prošlo preko dvije tisuće članova, od djece, odraslih, tamburaša, plesača do onih koji su podupirali rad kroz pomoći i donacije. Član sam već 23 godine, vrlo sam ponosan kao i drugi naši članovi jer živimo za tu ideju, za Pleternicu i njene običaje. Prošli smo kroz cijelu Hrvatsku, ali i sve zemlje u okruženju – u većini dijelova Europe smo bili. Zaista se imamo čime pohvaliti, a uvjeren sam kako smo u svim nastupima kvalitetno i lijepo prezentirali našu paorsku nošnju, našu pjesmu, ples ali i našu Pleternicu,” rekao je predsjednik Kovačević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obljetnicu su krenuli proslavljati još s LIDAS-om, a kruna proslave bit će upravo najavljeni cjelovečernji koncert.”To je obol našeg dugogodišnjeg rada, ali želimo i prikazati još neke stvari koje do sada nismo prikazali.Pozvali smo i Hrvatski gajdaški orkestar i gospodina Stjepana Večkovića iz Zagreba. Oni su jedini takav orkestar u Hrvatskoj i vjerujem kako će doista uveličati našu proslavu,” rekao je Kovačević. KUD Orljava trenutno broji oko 60 članova svih uzrasta koji će dati svoj doprinos u slavljeničkoj večeri, najavila je voditeljica Vesna Valentić – Berač.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Pokušat ćemo predstaviti folklornu baštinu cijele Hrvatske. Naime, osim što nastojimo očuvati folklornu baštinu svog kraja, paorije, nastojimo proširiti vidike te na pozive za gostovanja odgovoriti proširenjem repertoara u smislu koreografiranog folklora. Stoga ćemo se, osim pjesmama i plesovima Požeške kotline predstaviti i Pastirskim običajima ovog kraja ali i pjesmama i plesovima Posavine, Međimurja i Korduna. Nastojimo proširiti svoj repertoar i tako možda prizvati i neke nove članove koje i ovom prilikom pozivamo,” rekla je voditeljica Vesna Valentić – Berač. Uz koncert, predstavit će se i prigodnim izložbom članice sekcije “Snašine rukotvorine”, a sve zajedno jamči jednu lijepu folklornu večer na koju su pozvani svi ljubitelji tradicije, običaja, skladnog zvuka i pokreta jer – ulaz je slobodan!

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn