KNJIGA DOSTUPNA SVIMA – Općine Jakšić, Velika i Kaptol otvaraju knjižnične stacionare | Slavonski.hr


KNJIGA DOSTUPNA SVIMA – Općine Jakšić, Velika i Kaptol otvaraju knjižnične stacionare

Datum objave: 10. 9. 2015. | Kategorija: Društvo

DSC08688

POŽEGA – Povodom otvaranja knjižničnih stacionira u tri općine Jakšić, Kaptol i Velika danas je u Čitaonci Gradske  knjižnice u Požegi održana konferencija za novinare kojoj su, uz ravnateljicu knjižnice Aleksandru Pavlović i voditeljicu Matične službe Mirjanu Franculić, nazočili načelnici tih općina.

“Radi se o inicijativi matične službe koju su spremno dočekali načelnici općina pa smo  u vrlo kratkom roku od inicijalnog sastanka, dogovorili otvaranje stacionara u sve tri općine. Smatram da je ovo  vrlo velika stvar i za knjižnicu i za općine. Radi se o širenju knjižnične mreže što je nama kao  matičnoj županijskoj knjižnici vrlo važno, a s druge strane to je i naša misija. A općine će na ovaj način svojim stanovnicima osigurati  uslugu kakvu do sada nisu imali. U ovom projektu općine Jakšić, Kaptol i Velika osigurale su adekvatne prostore i uređenje tih prostora, knjižnica je osigurala građu i software, a radit će volonteri. Želim se zahvaliti načelnicima jer su doista odmah prihvatili ovu incijativu prepoznavši je kao dobru za podizanje kvalitete života stanovnika u tim područjima, a u planu je otvaranje stacionara i u Brestovcu i Čaglinu,” naglasila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

“Knjižnični stacionar prema standardima za Narodne knjižnice ustrojbena je jedinica matične knjižnice koja se sastoji od najmanje 100 jedinica knjižne građe, rade volonteri i potrebno je najmanje dva sata tjedno otvorenosti stacionara,” pojasnila je voditeljica matične službe Mirjana Franculić dodajući: “Poticanje na čitanje itekako je potrebno u našoj  županiji a to možete samo ako ste osigurali uvjete i dostupnost građe te knjižničnih usluga svima. U našoj županiji se vrlo malo čita i nedovoljno se koriste usluge gradskih knjižnica kojih imamo pet u županiji i 23 školske. Do sada niti jedna  naša općina nije imala nikakav oblik knjižnične usluge, naravno zbog financijske situacije, stoga proizlazi ova inicijativa od strane matične knjižnice o otvaranju knjižničnih stacionara koji su jedan vrlo racionalan oblik davanja i pružanja knjižničnih usluga.”

DSC08676

Prvi se otvara stacionar općine Jakšić, 12. rujna. Stacionar je smješten u staroj školi a u policama se nalazi 550 primjeraka građe za sve stanovnike, od  namlađih do najstarijih. Korisnike će usluživati volonterka učiteljica Ivana Svjetličić. Stacionar će raditi  šest sati tjedno. “Nadam se da će stacionar u Jakšiću funkcionirati te da će imati veliki broj korisnika. Nalazi se u prostoru koji koristi Matica umirovljenika,  to je stara škola za koju smo dobili kompletnu projektnu dokumentaciju i u tom prostoru je u budućnosti planirana Narodna knjižnica i čitaonica, uz dva prostora koji bi bili za potrebe udruga. Vjerujemo da ćemo uspjeti povući sredstva EU fondova te taj prostor urediti kako bi bio funkcionalan ne samo za smještaj knjižne građe već i kao igraonica za djecu, mogućnost korištenja interneta i drugo što je predviđeno u radu knjižnica i čitaonica,” naglasio je  načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

DSC08681

Stacionar općine Velika otvara se drugi po redu, 21. rujna, a nalazi se u prostoru stare apoteke u gdje je smješteno 600 primjeraka građe. Korisnike će usluživati volonterka učiteljica Antonija Matijević.”Drago mi je da smo ono što smo pokrenuli prije pola godine uspjeli realizirati. Naša općina je jedina koja ima dvije osnovne škole, preko 600 djece i nadam se da će upravo knjižnica potaknuti mnoge na više čitanja. Mislim da je knjiga u zadnje vrijeme zapostavljena i nadam se da će, ne samo mlađa populaciju već i stariji rado dolaziti u ovaj prostor koji namjeravamo oplemeniti kroz dodatne aktivnosti, radionice, igraonice i dr. Uz otvorenje organizirat ćemo i akciju – prvih deset korisnika dobit će od općine besplatnu upisninu!” naglasio je načelnik općine Vlado Boban.

DSC08690

Stacionar općine Kaptol smješten je u prostoru općinske vijećnice i bit će otvoren 30. rujna. U staklenim vitrinama je smješteno 700  primjeraka građe, a korisnike će usluživati službenica općine Kristinka Ciganović. “Ovo je odlična ideja. Stacionar je smješten u općinskoj vijećnici čija namjena i jest da služi građanima, a kako će raditi naša djelatnice knjige će biti praktično dostupne cijeli dan.Nastojat ćemo pridobiti sve i one koji možda nisu skloni čitanju da posjete ovaj prostor, a ovo će biti izvrsna prigoda za sve one kojima je Požega daleko, a vole čitati da pronađu željene naslove,” rekao je načelnik Mile Pavičić.

Upis u stacionar iznosi 70 kuna godišnje, a svi korisnici stacionara ujedno su korisnici Gradske knjižnice i čitaonice Požega sa svim njenim uslugama. U svakom stacionaru smještena je odabrana građa koju čine slikovnice za najmlađe, izbor iz lektire za osnovu i srednju školu i to oni naslovi kojih nema u školskim knjižnicama, te izbor iz beletristike i stručne literature.Član stacionara koji je ujedno i član Gradske knjižnice i ako u stacionaru ne pronađe željni naslov koji je dio fonda Gradske knjižnice, knjiga će mu biti iz Požege dostavljena u njegov stacionar.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn