KARAVANA ZA ŽIVOT – Reakcija Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“ na „otvoreno pismo motociklistima MUP RH“ | Slavonski.hr

Datum objave: 10. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

bikeri

POŽEGA – Na nedavno objavljeno otvoreno pismo motociklistima MUP-a odgovorio je Mladen Stjepan Vitković-Stipko, predsjednik Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“. Baš kao i otvoreno pismo MUP-a, njegov odgovor detaljan i ozbiljan, složen je isključivo u najboljoj namjeri – učvrstiti suradnju i zaštiti ranjive sudionike u prometu. Donosimo ga u cijelosti:

Poštovani,
Odgovor na apel nikako ne čitati „jednostrano“ baš kao što niti ja osobno nisam pročitao Vaše otvoreno pismo.
Podržavam usku suradnju MUP RH i svih moto udruga, klubova, skupina i dr. no moram ispred naših članica i članova reagirati na sebi svojstven način.Već jako dugo nismo osjetili „vjetar u kosi“ kako se spominje u pismu jer koristimo zakonom propisane homologirane kacige te više toga vjetra nema.Brzina koja se spominje već je odavno „represijom kontrolirana“ i praktički je nema za svakog onog odgovornog motociklista koji živi život na 2 kotača.Ne postoji navala adrenalina kada se „kazaljka na brzinomjeru penje“ već samo bojazan od kakva „bljeska“ i još teže financijske situacije nego što je sada.
Ispred Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“ najiskrenije zahvaljujem na pismu i ukazivanju na naše grijehe, točno je i mi griješimo.Postoji razlika. Naše greške-preskupo se naplaćuju. Naše greške vrlo su često i naš životi.Samom upotrebom motocikla moramo biti svjesni opasnosti koja je naša svakodnevica-i svjesni smo toga!
Čemu onda pisanje?
Zamolio bih Vas, onako, najiskrenije…
Da svojom prisutnošću na terenu, prilikom redovitih kontrola prometa, pojačano nadzirete;
-upotrebu mobilnih uređaja u vožnji svih sudionika u prometu
-upotrebu pokazivača smjera svih sudionika u prometu
-strože sankcionirate očito oduzetu prednost
Da svojim autoritetom i ovlastima utječete na:
-koncesionare cesta (bolje i detaljnije čišćenje od pijeska-zimskog posipavanja, lišća, ulja,otpada nakon košnje trave i dr.)
-Ministarstvo prometa ( uvođenje zaštitnih elastičnih odbojnika za motocikliste u pravilnik o opremi na cestama, signalnih boja na kolniku koje posjeduju atest na proklizavanje pneumatika , uvođenju znakova „opasna dionica za motocikliste“ u pravilnik o opremi na cestama
-Sve sudionike u prometu kako bi shvatili da naši izgubljeni životi nisu isključivo brzina i naša greška već udarac u betonski stupić (koji je izgleda dio „standardne opreme na našim cestama“), proklizavanje ispravnog pneumatika na tehnički neispravnoj i neupotrebljivoj prometnici koja nije prilagođena za prometovanje motocikala a nije niti jednim znakom za motocikliste obilježena, proklizavanjem na „bitumenskim ispunama“ koje mogu prijeći svi sudionici u prometu osim motocikla (a ničim nisu upozoreni da na iste nailaze), oduzetoj prednosti, bahatošću „jačih“ sudionika u prometu itd.
Zaključno; Udruga KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“ postoji kako bi promicala ravnopravnost svih sudionika u prometu, borila se za ispravljanje nepravde koja se sustavno vrši nad motociklistima u vidu inertnosti sustava prema istima,..nepostavljanjem ograda,znakova i svega što današnja tehnologija dopušta.
Još je puno toga za napisati no, složit ćete se sigurno,..postigli smo puno, možemo još i više no sustavnim pritiskom na gore navedene skupine možemo očekivati pomake i smanjenje broja stradalih motociklista. Budućnost motociklista,njihov „dug život na prometnicama“ vidim isključivo kroz sinergiju snaga znanja, zajedničkih akcija, razumijevanja te tolerancijom ali i pravom(poput ovog) na apel i mišljenje,..dakle još nije prekasno.
Iskreno,zahvaljujemo na pismu no ono mora otići na više strana i adresa kako bi dobilo željeni učinak jer ja tu želju prepoznajem…da nas je čim više među živima.
S poštovanjem,
Mladen Stjepan Vitković-Stipko
Predsjednik Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“

TEKST: S.P./odgovor      FOTO: KARAVANA ZA ŽIVOT