RADOVI BRANKA RUŽIĆA U LIKOVNOM SALONU "BECIĆ" – Na izložbi "Vrata, varijacije" neka djela po prvi put | Slavonski.hr

RADOVI BRANKA RUŽIĆA U LIKOVNOM SALONU „BECIĆ“ – Na izložbi „Vrata, varijacije“ neka djela po prvi put

Datum objave: 13. 9. 2019. | Kategorija: Kultura

SLAVONSKI BROD – Neki od ukupno deset radova istaknutoga hrvatskog kipara Branka Ružića, koji se dosad nisu mogli vidjeti, izloženi su prvi put na izložbi pod nazivom „Vrata, varijacije“, koju su priredili Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, a nakon postava u Galeriji Becić u Slavonskom Brodu seli se u Sisak. Izložbom se obilježava stogodišnjica Ružićeva rođenja, ali i petnaest godina otkako je Galerija Ružić otvorila vrata svojim posjetiteljima.

Na izložbi su predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki. S pomoću motiva vrata, interpretiranog u svim materijalima kojima se Ružić izražavao, publika će upoznati glavne odlike njegove poetike: čest povratak istomu motivu, variranje kombinacija motiva te rad u različitim materijalima – drvu, bronci, papirmašeu, terakoti, pa čak i koncem na platnu. Drveni obojeni reljef „Vrata“ iz zbirke varaždinske umjetnice i kolekcionarke Hede Rušec nikada nije bio predstavljen na izložbi, niti je fotografija tog rada dosad bila objavljena. Autorice izložbe su Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina Slavonski Brod, i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, autor likovnog postava je Vedran Perkov, a grafički je oblikovao Nikola Križanac.

„Iako je središte izložbe pomaknuto s jednih „Vrata“ na sva Ružićeva vrata, nadam se da će ona uspjeti skrenuti pozornost nadležnih ustanova na alarmantno stanje sisačkih skulptura i na nužnost izdvajanja financijskih sredstava za njihovo očuvanje. Nadam se da će potaknuti i stručnu javnost i stanovnike radničkog naselja Željezara da se uključe u raspravu o budućoj prezentaciji Ružićevih reljefa, i s obzirom na lokaciju i s obzirom na tehničko ostvarenje“, riječi su dr. sc. Sagite Mirjam Sunara, koja neumorno radi na restauraciji i osiguranju uvjeta za očuvanje sisačkih spomenika.

Na izložbi se premijerno prikazuje dokumentarni film „Vrijeme nije pomoglo“ koji govori o reljefu „Vrata“ što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Zbog desetljeća izloženosti atmosferilijama, ali i zbog nebrige, reljef je u lošem stanju očuvanosti. Nedavno je demontiran i trenutačno čeka konzervaciju-restauraciju. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na skulpturama na otvorenome.

Među izloženim radovima Branka Ružića je i rad „Vrata“ obojeno drvo, 1987. ili 1998. godina iz privatne zbirke Hede Rušec. Kako nam je sama rekla na izložbi u Slavonskom Brodu, Branko Ružić je ova „Vrata“ izradio po njenoj narudžbi. „Bila sam jako oduševljena njegovim radovima na jednoj izložbi u Varaždinu. Jedan rad mi se posebno svidio i pitala sam ga mogu li to kupiti. Odbio je. Vratio se u Zagreb i kad mu je jedan prijatelj rekao da bi ipak moje riječi trebao ozbiljno shvatiti, dogovorili smo sastanak u Zagrebu. Tu smo dogovorili veličinu i sve ostalo. Imam jedan prostor u koji je smješten s drugim radovima, a za ovaj su unuci rekli da ga ne smijem skidati.“ Heda Rušec je hrvatska umjetnica koja se bavi tapiserijom, kostimografijom, slikarstvom, kiparstvom, keramikom te primijenjenom umjetnošću.

TEKST: BST       FOTO: BST/ Galerija-umjetnina SB

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn