IZ RIZNICE PRIRODE – Hokkaido bundeva, prirodni izvor vitamina i u zimskom razdoblju

Datum objave: 19. 11. 2017. | Kategorija: Lifestyle

n

POŽEGA – Izvrsna je za slatka i za slana jela, odlično pristaje kao dodatak, ali i kao glavno jelo, puna je vitamina, minerala i vlakana pa je zbog toga nazivaju i kraljicom tikava u Zemlji izlazećeg sunca, otkud potječe hokkaido tikva koja se sve više traži i kod nas.

“Hokkaido tikve su bogate vitaminima B1, B2 i B6 koji vraćaju energiju cijelom organizmu, kalij je zaslužan za dobra rad srca, a s fosforom izvrsna je kombinacija za kosti. Važno je pri tom da se kora ne baca već priprema  s “mesom” tikve,” pojašnjava Predrag Livak čiji je OPG Livak najpoznatiji u požeško-slavonskom kraju upravo po uzgoju ovih hokakaido bundeve.

21317491_703895436481935_5619145986771022337_n

“Mnogi su oduševljeni ovom bundevom, ne samo vegetarijanci, jer su se nakon nekoliko obroka uvjerili kako je zbgo visokog postotka vitamina E hokkaido pravi eliksir, a zbog visokog postotka vode lako je probavljiva. Ono što je posebno važno za mušku populaciju: jedan sastojak ove hokkaido tikve koji se nalazi u špicama, neka se i to zna, čuva zdravlje prostate,” dodaje Livak.

Popularna hokkaido tikva ima tvrdu narančastu ili crvenu koru. Može se se dugo čuvati i tako postaje izvor vitamina upravo u ovom zimskom razdoblju, a neki tvrde kako stajanjem poprimi čak i bolji okus. Skladištenjem hokkaido tikve povećavate u njoj udio ugljikohidrata i vitamina. Optimalno mjesto za njeno skladištenje je suh podrum ili tavan, a u idealnim uvjetima može se čuvati i do šest mjeseci.

9 22

Hokkaido bundeva nije zahtjevna za uzgoj ali joj treba plodna zemlja i navodnjavanje.Sije se u proljeće kad prođe opasnost od mraza. Ako ju sijete i presađujete u otvorenom, to treba učiniti u svibnju. Sjeme se stavlja u dubinu od 3 do 5 cm, a razmak između usjeva neka bude jedan metar. To je potrebno jer se listovi i stabljika tikve šire pa im je potrebno omogućiti dovoljno prostora. “Ovoj tikvi je potrebno dosta svjetlosti i topline, ako se pobrinete da ima i dovoljno vlage, hokkaido će rasti jako brzo.Od sijanja tikve pa sve do njezina branja treba prođi razdoblje od dva do tri mjeseca. Kako bi znali kad je vrijeme za berbu, imajte na umu da kora treba biti. Pri berbi se dio stabljike ostavlja radi lakšeg rukovanja i trajanja, a uklanja se prije upotrebe,” savjetuje Livak .

TEKST: S.P./ P.L.       FOTO: P. L.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn