HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO PLETERNICA – Predstavljeni javnozdravstveni programi i projekti | Slavonski.hr

HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO PLETERNICA – Predstavljeni javnozdravstveni programi i projekti

Datum objave: 06. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PLETERNICA – Hrvatsko žensko društvo Pleternica nositelj je raznih projekata i programa koji se provode na području grada Pleternice i okolnih naselja, a sve u suradnji s partnerima. Početna konferencija i promocija nastavka projekata i programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva zdravstva održana je danas u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Predstavljeni program “Reci DA zdravlju” je pod vodstvom Luke Dokozića, a projekt pod vodstvom Sanje Šarić zapravo je drugi dio projekta “I ti ćeš ostarjeti”.

“Projekt je odobren od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i započeo je s provedbom 1. studenog prošle godine. Područje koje projekt obuhvaća usmjereno je smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina. Iznos odobren za projekt je 115 tisuća kn”, izjavila je Šarić. Partneri na projektu su Grad Pleternica i Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica.

“Cilj projekta je mnogim aktivnostima i predavanjima stručnjaka educirati starije osobe i žene srednjih godina o njihovim pravima i načinima ostvarivanja istih, kroz kreativne radionice organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena, uključiti ih u društvo i pomoći im u snalaženju, aktivirati ih u zajednicu kako ne bi osjećali usamljeno i neželjeno u društvu. Što se tiče aktivnosti u sklopu projekta, organizirali smo dnevne i mjesečne aktivnosti. Održali smo radionice u Pleternici, Zagrađu i Drenovcu, gdje su korisnici ovog projekta izrađivali božićne ukrase kojima su se predstaviti na sajmu. U tijeku su radionice na kojima pravimo ukrase za Valentinovo. Odradili smo četiri radionice pod vodstvom Magdalene Živković, licenciranog psihologa, čiji cilj je, kroz predavanja i treninge, potaknuti starije osobe u zastupanju sebe i svojih prava te ih naučiti kako se osnažiti u aktivnoj društvenoj participaciji, te četiri kreativne likovne radionice, koje vodi Anita Stojčević, nastavnica likovnog, na kojoj korisnici projekta imaju priliku slikati uljem na platnu, izvjestila je Šarić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“U nastavku nas očekuju još tri radionice na kojima će polaznici prezentirati sebe kao osobu te se naučiti nositi s problemima u obitelji na miran način. U ožujku i travnju održat će se 2 predavanja socijalne radnice Marije Kajtar Mikanović pod nazivom „Dobna diskriminacija“ i „Edukacija za kvalitetan i dostojanstven život starijih“, u srpnju i rujnu Danijel Stipić, spec.publ.admin., održat će dva predavanja kojima će uputiti polaznike na njihova prava iz socijalne skrbi te ih upoznati s konceptom zaštite temeljnih ljudskih prava. U svibnju je predviđen jednodnevni izlet korisnika projekta u Daruvarske toplice. Naše aktivnosti objavljivat ćemo na Facebook stranici udruge, ali ćemo biti popraćeni i lokalnim medijima. Obilježili smo međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodni dan ljudskih prava te tako promičemo toleranciju, ljudska prava i prevenciju socijalne isključenosti. Obilježit ćemo Svjetski dan socijalne pravde, Međunarodni dan obitelji, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama te Međunarodni dan starijih osoba”, dodala je Šarić.

Luka Dokozić, fizioterapeut i voditelj programskih aktivnosti programa „Reci DA zdravlju“ predstavio je program i partnere, Grad Pleternicu i Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar. “Kao rođenom Pleterničaninu iznimna mi je čast, nakon uspješne provedbe prve godine, obavijestiti vas o početku provedbe druge godine trajanja programa koja je počela prije nešto više od mjesec dana. Prije svega hvala svima partnerima u programu na dobro odrađenom poslu i strpljenju, i onda kada cilj nije bio vidljiv. Ponekad nije bilo lako držati se vizije koja se činila teško dostižnom, ali, kao što znate, samo strpljivi i uporni dođu do cilja. I u drugoj godini provedbe držimo se unutar okvira trogodišnjeg programa kojeg u potpunosti financira Ministarstvo zdravstva gdje su aktivnosti usmjerene na osjetljive dobne skupine, žene i osobe starije životne dobi. S obzirom na to da se svako od njih svakodnevno susreće s određenom vrstom problema ovim programom želimo istaknuti važnu ulogu zdravstva za svakog pojedinog od njih, te na takav način poboljšati dosadašnji stil života”, rekao je. Projektnim aktivnostima se želi doprinijeti smanjenju pojavljivanja raznih vrsti bolesti koje uključuju i mentalno zdravlje te dati poticaj kvalitetnijem provođenje slobodnog vremena. Program “Reci DA zdravlju” provodi se na području grada Pleternice. Podaci o bolestima i stanjima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u gradu Pleternici u 2014. godini govore da najveći broj stanovnika boluje od bolesti dišnog sustava, cirkulacijskog sustava te bolesti mišićno-koštanog sustava te vezivnog tkiva. Provedbom programa Ministarstva zdravstva na području grada direktno djeluju na prevenciju odnosno smanjenje broja oboljelih od navedenih bolesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Nakon što smo uspostavili zdravi tim, kojeg čine Hrvatsko žensko društvo kao nositelj programa te partneri Grad Pleternica i Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, zaključili smo da programske aktivnosti trebaju biti usmjerene prema osteoporozi koja je tipična za žene u post-menopauzi te može uzrokovati frakture. Usmjerili smo se prema vježbama koordinacije balansa i ravnoteže gdje smo željeli prilagođenom te specifičnom tjelesnom aktivnosti u skladu s mogućnostima kognitivnog percipiranja i pamćenja motoričke aktivnosti koordinacije dobro utjecati na centralni živčani sustav. Također, jedna od aktivnosti su i vježbe za kardiovaskularne bolesti. Naravno to nije sve u suradnji s UNZAŠ održavaju se predavanja za opću populaciju čiji je cilj pobuđivanje svijesti građana. U našoj posljednjoj aktivnosti pod nazivom “Zdravlje oko nas – održavamo dane otvorenih vrata gdje građani sudjeluju na raznim radionicama u vezi poboljšanja tjelesne aktivnosti kretanjem, pa je u skladu s tim pokrenuta inicijativa za održavanjem biciklijade koja je idealna kao zajednička obiteljska aktivnost što se u konačnici i pokazalo te redoviti organizirani izleti u prirodi na lokalna gospodarstva gdje se također održavaju radionice i predavanja. Sadržajima programa dobivamo poticaj za razvijanje zdravih životnih navika, povećanje kvalitete života, smanjenje kroničnih nezaraznih bolesti, poboljšanje mentalnog zdravlja te razbijanje stereotipa osobito o starijim osobama kao pasivnim i nekorisnim”, predstavio je Dokozić.

Na početku konferencije se Dorotea Valenta, predsjednica Hrvatskog ženskog društva, osvrnila na dosadašnji dugogodišnji plodonosni rad društva dok su se prigodnim riječima okupljenim novinarima obratili predstavnik Grada Pleternice, Domagoj Katić kao i ravnatelj Knjižnice Franjo Novak te predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar dr. Ivan Vukoja.

TEKST: Bojan Miščević     FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn