HRVATSKA IZVRSNOST – Međunarodna biološka olimpijada donijela srebro u Hrvatsku! | Slavonski.hr

HRVATSKA IZVRSNOST – Međunarodna biološka olimpijada donijela srebro u Hrvatsku!

Datum objave: 23. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

nnnnnnnn

ZAGREB – Uz isticanje izvrsnosti na sportskom planu, ponekad zanemarimo druge, jednako sjajne rezultate koje ostvaruju naši zemljaci, posebice mladi. Pa evo još jedne srebrene reprezentacije zlatnog sjaja –  prvo sudjelovanje na 29. međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Iranu Hrvatskoj je donijelo srebro.

Četveročlani tim učenika ove godine je po prvi put predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi koja se ove godine po 29. put održala u Teheranu, Iran (15.-22.7.2018.). U natjecanju su sudjelovali učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split) koji je osvojio srebrnu medalju, Mirna Reljić (V. gimnazija, Zagreb) i Kian Bigović Villi (XV. gimn., Zagreb) koji su osvojili priznanja za izniman rezultat i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimn. Zagreb) koja je također imala odličan rezultat.

37554868_1912662755461556_6179294797375733760_n

U pratnji učenika na natjecanje su putovale dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno sa suradnicima s Biološkog odsjeka PMFa u Zagrebu učenike pripremale za natjecanje. Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje učenika u znanju i rješavanju složenih problema u biologiji.

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 270 učenika iz 70 zemalja cijelog svijeta. Učenici su tijekom prvog dana natjecanja rješavali 4 praktična zadatka koja iziskuju spretnost u eksperimentalnom radu, preciznost i grafičku i matematičku pismenost te znanstveni pristup u interpretaciji rezultata. Drugi dan natjecanja učenici su rješavali dva teoretska testa u trajanju od tri sata tijekom kojih je potrebna koncentracija te kreativnost u rješavanju složenih problemskih zadataka iz različitih područja biologije. Naši učenici bili su iznimno uspješni na ovom natjecanju, a njihov odlazak financijski je poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Više o ovom uspjehu pogledajte
OVDJE.

TEKST: S. P.      FOTO: PMF Biološki odsjek

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn