HRT, KUD DREŽNIK I POU MAR PRIKAZUJU – Otkrijte Drežnik, selo jedinstvenih, i tek u fragmentima živih običaja | Slavonski.hr

HRT, KUD DREŽNIK I POU MAR PRIKAZUJU – Otkrijte Drežnik, selo jedinstvenih, i tek u fragmentima živih običaja

Datum objave: 04. 2. 2018. | Kategorija: Kultura

pou1

NOVA GRADIŠKA – „U Drežniku na poklade“ , „U Drežniku na Svisvete“ naziv je dokumentarnih filmova autora Alekseja Gotthardija-Pavlovskog, čija projekcija sve zaljubljenike u tradiciju i etnologiju čeka na kino platnu, u dvorani Doma kulture, u nedjelju, 4.veljače u 19,00 sati.

Selo Drežnik, jedinstveno i etnolozima iznimno zanimljivo po nekolicini specifičnih i samo ovdje, iako u fragmentima, još uvijek sačuvanih i prisutnih običaja, zainteresiralo je i Alekseja Gotthardija-Pavlovskog, urednika emisija pučke i predajne kulture na Hrvatskoj radioteleviziji. U suradnji s mjesnim KUD-om i produkciji Programskog odjela za kulturu HRT-a, entuzijastičnim čuvarima tradicije, pod redateljskom palicom uglednog, višestruko nagrađivanog autora Branka Ištvančića, Pavlovski je snimio dva dokumentarca- „U Drežniku na Svisvete“ i „U Drežniku na poklade“.

Priče su to o dva, još živa običaja koja postoje tek u fragmentima i koji su, za potrebe snimanja i televizije, s ciljem prezentiranja širem gledateljstvu, rekonstruirali Drežljani. Dokumentarac “U Drežniku na Svisvete“ predstavlja običaj održavanja zabave na blagdan Svih svetih, a „U Drežniku na poklade“ mjesni pokladni običaj šaljive konjske zaprege u kojoj pravih konja nema, nego sve uloge „igraju“ ljudi i to isključivo muškarci. Saznajte što je to etnolozima toliko zanimljivo u Drežniku na prigodnoj projekciji u Domu kulture, u nedjelju, 4.veljače u 19,00 sati.

TEKST:  S. T.      FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn