HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Svečanom akademijom obilježeno 120 godina postojanja | Slavonski.hr

HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Svečanom akademijom obilježeno 120 godina postojanja

Datum objave: 09. 9. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

POŽEGA – Mnogobrojni planinari, gosti, prijatelji planinara te uzvanici sinoć su u Gradskom kazalištu Požega svečano obilježili veliki jubilej, 120. godina od osnutka planinarskog društva „Sokolovac“.

Na početaku obilježavanja ovog velikog jubileja o povijesti društva, aktivnostima, ekspedicijama opširno je izvjestila dugogodišnja članica društva Katica Bartošek.Svim prisutnima obratili su se predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger, Požeško-slavonski dožupan Vedran Neferović te predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog Planinarskog saveza Vladimir Novak koji je ovom prigodom kazao:„Cijenjeni slavljenici, dragi gosti, drage planinarke i planinari, prijatelji pozdravljam vas u ime svih dužnosnika Hrvatskog planinarskog saveza posebno u ime predsjednika prof.dr.Hrvoja Kraljevića. Ovakvu veliku obljetnicu, 120.godina planinarstva na području koje nema toliko visokih planina, koje je za sobom povuklo hrpu novih ljudi, a koji kroz ovoliko aktivnosti rade – to je sve u ovih 120. godina izuzetna stvar,” rekao je Novak.

Vladimir Novak

“Takvo društvo koje je rasadnik niza drugih planinarskih društava koje je u ovoj našoj planinarskoj organizaciji toliko raznorodna posebno se ističe kao jedno od društava koja ima svoju društvenu biblioteku kojom se prezentira i u kulturnom djelu  potvrđuje Požegu i njezin naziv „Slavonske Atene“.Želim vam da sutra na sastanku i susretu slavonskih planinara imate lijepo vrijeme, ugodno druženje i da ona prijateljstva koja imate međusobno još više produbite.“ zaključio je Novak koji je u ime Hrvatskog planinarskog saveza uručio posebno priznanje za doprinos i razvoj hrvatskog planinarstva predsjedniku planinarskog društva „Sokolovac“ Predragu Livaku.

nnn

Nekoliko riječi na kraju svečane akademije uputio je i predsjednik društva Predrag Livak: „Ovo je prigoda da naglasim tri riječi a to su tradicija, mladost i zahvalnost.Naše društvo nesumnjivo ima  slavnu povijest i oduvijek je bilo vodeće društvo u slavonskom i hrvatskom planinarstvu i to zbog dugogodišnjeg predanog rada ali upravo zbog dugogodišnjih tradicionalnih manifestacija.Za svako planinarsko društvo i neku udrugu važan je i pomladak, važni su mladi članovi ali kao i gotovo sva planinarska društva u Hrvatskoj i u našem društvu to je velik izazov.“

Predsjednik HPD-a Sokolovac Predrag Livak u razgovoru za Slavonski.hr dodao je još nekoliko važnih činjenica i planova, poput završetka legalizacije  planinarskog doma „Lapjak“ u Velikoj te stavljanje istog u punu funkciju i planom za legalizaciju planinarske kućice Trišnjica. Sa nekoliko pjesama ovu svečanost uveličao je zbor Vila Velebita.

TEKST: A. Nedela    FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn