HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Dolomiti i uspon na Triglav | Slavonski.hr

HPD SOKOLOVAC POŽEGA – Dolomiti i uspon na Triglav

Datum objave: 01. 8. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

POŽEGA – Članovi HPD Sokolovac Požega “odradili” su uspješno još jednu višednevnu planinarsku avanturu. Dio dojmova opisali su riječima, a najveći dio podijelili su u seriji fotografija.Donosimo njihovu priču:

Prvi dio izleta započelo je 20. srpnja 2018., pet članova HPD-a „Sokolovac“ dugom vožnjom do sjevera Italije, do mjesta Malga Ciapela podno najviše planine u Dolomitima Marmolade. Cilj nam je bio proći nekoliko atraktivnih via ferrata u blizini i obići neka od mnogih prekrasnih mjesta u Dolomitima. Kako slijedeći dan nismo imali povoljnu vremensku prognozu, odlučili smo se za izlet na Secedu. Do nje smo stigli žičarom  iz  mjesta Ortisei/St. Ulrich. Nakon obilaska nekoliko zadivljujućih vidikovaca napravili smo pješačku turu od nekoliko sati upijajući neobične krajolike koje spajaju strme kamene litice i pitome pašnjake.

nn

Slijedeća tri dana proveli smo na ferratama, strmoj i zahtjevnoj Ferrata delle Trincee u neposrednoj blizini jezera Fedaia pod Marmoladom, raznolikoj i povijesno zanimljivoj Galleria del Piccolo Lagazuoi u blizini prijevoja Falzarego te kratkoj, ali ne baš laganoj ferrati Col Rodella u blizini prijevoja Sella. Prve dvije ferrate slijede putove kojima su se kretali vojnici u prvom svjetskom ratu i prepune su ruševina i ostataka koji svjedoče o  surovosti tog rata, ali i o teškoj svakodnevici vojnika na tim položajima koji se za vrijeme rata nisu puno pomicali. Podno vrha Lagazuoi posjetili smo i muzej, a sa vrha se najvećim dijelom spustili tunelom!

Iako su vie ferrate (željezni putevi) nastale kako bi vojnicima olakšale kretanje po strmim kamenim liticama, poslije rata uočena je njihova turistička i planinarska vrijednost pa se osim „starih“ ferrata uređuju i nove. Jedna od takvih je i Col Rodella koju smo prošli zadnjeg dana našeg boravka te nadopunili dužom šetnjom u blizini  masiva Sassolungo/Sassopiatto.   Nakon četiri dana Dolomita krenuli smo put Slovenije i Bohinja odakle je krenuo naš pohod na Triglav i gdje nam se pridružila još jedna članica društva pa nas je bilo ukupno šest.

nn2

Izlet je započeo 26. srpnja u Starim Fužinama odakle smo Kanjonom Mostnice došli do Koče na Vojah. Ujutro nastavljamo do slapa Mostnica pa sve do Vodnikovog doma na Velem polju na 1817 mnv. Tu pravimo pauzu i nakon toga nastavljamo do cilja za taj dan, Planinarskog doma Planika pod Triglavom na 2401 mnv. U prvom danu smo savladali nimalo lagan uspon od 1700 mnv. Sutradan se budimo prije 6 sati i spremamo za uspon na vrh Triglava. Sam uspon je tehnički zahtjevan, ali za manje od dva sata dolazimo do Aljaževog stupa. Slijedi odmor na vrhu i uživanje u prekrasnim vidicima. S vrha se spuštamo do Koče na Doliču i preko prekrasnih Triglavskih jezera dolazimo do Koče pri Triglavskim jezerima okupani kišom i ledom. Ujutro krećemo na završni spust, prolazimo kraj Črnog jezera i nakon kratkog odmora idemo dalje strmom stazom do Koče na Savici, kraja našeg trodnevnog izleta i zasluženog sladoleda.

TEKST: S.P./HPD Sokolovac      FOTO: HPD Sokolovac

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn