HPD GOJZERICA POŽEGA – Pohod na Prokletije i markiranje Požeške gore obilježit će prvu godinu postojanja društva | Slavonski.hr

HPD GOJZERICA POŽEGA – Pohod na Prokletije i markiranje Požeške gore obilježit će prvu godinu postojanja društva

Datum objave: 14. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Članovi Upravnog odbora Hrvatskog planinarskog društva “Gojzerica” iz Požege danas su održali tiskovnu konferenciju s ciljem upoznavanja javnosti s aktivnostima ovog novoosnovanog društva. Uz predsjednika društva Višeslava Turkovića na konferenciji su bili članovi Upravnog odbora Zdravko Martičević, Ratimir Čajka, Ivica Šnajder i blagajnica Silvija Čajka.

HPD Gojzerica osnovano je 22. studenog 2017. godine, a već sada broje 50 članova čime se mogu pohvaliti i mnogo starija planinarska društva na ovom području, naglasio je predsjednik društva Višeslav Turković. “Cilj nam je bio da u prvoj godini dođemo do broja od 50 članova što smo i ostvarili na samom početku. Ljestvica je podignuta i možemo dalje planirati svoje aktivnosti i način djelovanja. Svoju planinarsku aktivnost razvili smo kroz sekcije za planinarsku djelatnost, a trenutno imamo šest aktivnih sekcija s imenovanim voditeljima koji djeluju svaki u svom području” rekao je Turković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U HPD Gojzerica imaju tako Sekciju za organiziranje izleta i vodiče koju vodi Ratimir Čajka, Sekciju za visoko gorske i alpinističke aktivnosti koju vodi Mario Jakobović, Sekciju za školovanje kadrova i edukacije pod vodstvom Frane Barišića, Sekciju za održavanje planinarskih putova i markaciste koju vodi Zdravko Matičević, Sekciju za spašavanje i zaštitu života pod vodstvom Ivana Papca i Sekciju za zaštitu prirode i promociju zdravog života koju vodi Ivica Šnajder.

Mlado planinarsko društvo ima i vrlo ambiciozna plan izleta i manifestacija na kojima namjeravaju sudjelovati u 2018. godini, o čemu je izvijestila Silvija Čajka.”Od ukupnog broja izleta čak tri su van granica Lijepe naše. U planu imamo jedan šestodnevni izlet, jedan četverodnevni, četiri trodnevna i jedan dvodnevni izlet te više jednodnevnih izleta. Od jednodnevnih izleta u organizaciji HPD Gojzerica izdvojit ću – peti izlet Krndijskim stjenjacima u ožujku, pohod na Dinaru početkom lipnja, Kalnik u srpnju te Ivanščica u listopadu. Od višednevnih izleta u planu su nam Pohod slavonskim planinama te trodnevni izlet Bijele i Samarske stijene i četverodnevni izlet Premužićeva staza (Velebit) u svibnju, trodnevni izlet na Triglav u kolovozu, Srednji Velebit u rujnu te trodnevni zimski uspon na Vlašić krajem studenog, dok je . najzanimljiviji sigurno petodnevni izlet na Prokletije u Albaniji.U planu su nam i vrlo zanimljivi edukativno-botanički izleti, a ići ćemo i u goste drugim planinarskim društvima, ” rekla je Čajka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Višeslav Turković sa svojim istomišljenicima ima “u nogama” već četverogodišnju tradiciju organiziranja velikih izleta, no ovog puta veliki izlet i to u Albaniju u organizaciji je Gojzerice, o čemu je više rekao voditelj Sekcije za organiziranje izleta Ratimir Čajka. Riječ je o tehnički i organizacijski vrlo zahtjevnom pohodu koji još nije zabilježila jedna tako velika grupa planinara, pa su članovi požeške Gojzerice prvi u Hrvatskoj. “Cilj izleta je obići najviši vrh Dinarida Maja Jezerce ( 2.694 mnv). Ove godine ide puno planinara, ali mi smo prvi u Hrvata koji odlazimo tamo,” rekao je Čajka dodajući kako je cijeli izlet pomno planiran, ture vode lokalni vodiči,a sudionici su se organizirali te sami pripremili i edukativne sadržaje po danima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako “planinarstvo nije samo lutanje kroz planine”, ističu u Gojzerici, pa su svoj rad oplemenili kroz zaštitu prirode i upoznavanje s ljekovitim biljem. Sekcija za zaštitu prirode i promociju zdravog života ima upravo taj cilj, naglasio je voditelj sekcije Ivica Šnajder. Dodaje kako uz radionice o izradi tinktura planiraju organizirati i edukativna izlete, a jedan su već odradili po Sokolovcu. “Cilj ove sekcije je da zainteresirane poučimo o ljekovitosti biljaka te kako ih konzumirati i njegovati u suglasju s prirodom,” naglasio je Šnajder.

A među svojim planovima koji će obilježiti ovu godinu, u Gojzerici su zacrtali i markiranje te registriranje “Požeške obilaznice” na obroncima Požeške gore. Voditelj tog projekta je Zdravko Matičević inače i voditelj Sekcije za održavanje planinarskih putova i markaciste. “To je dio planinarskog posla koji pomaže svim planinarima u šumi ili planini u lakšem snalaženju. Naš cilj je napraviti našu “Požešku stazu” koja će predstavljati i trag našeg planinarskog društva u prirodi,” naglasio je Matičević. Uz tako ambiciozne planove i izraženi entuzijazam, članovi HPD Gojzerica zasigurno će ostaviti trag i na hrvatskoj planinarskoj mapi.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn