"HODALI SU, HODAT ĆE" UMJETNIČKA INTERVENCIJA ENE JANKOVIĆ – Umjetnošću i cipelama o problemu iseljavanja iz Slavonije | Slavonski.hr

„HODALI SU, HODAT ĆE“ UMJETNIČKA INTERVENCIJA ENE JANKOVIĆ – Umjetnošću i cipelama o problemu iseljavanja iz Slavonije

Datum objave: 06. 8. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna

OSIJEK – „Hodali su, Hodat će“, naziv je jedinstvene akcije prikupljanja cipela mlade osječke umjetnice Ene Janković. Rad je to kroz koji autorica tematizira aktualan negativan migracijski trend koji je u Hrvatskoj, a napose u Slavoniji uzeo maha. Akcija se odvija u okviru šireg projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora čiji je cilj osnaživanje mladih umjetnika i koji, u suradnji s Muzejom likovne umjetnosti u Osijeku, vodi umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon.

Uz otvorene granice i nikad veće tržište rada, Europska nam je unija donijela i negativan migracijski trend. Riječ je o nacionalnom, te prije svega, slavonskom problemu, kojim se, na drugačiji, posebno kreativan način, iz „insajderske“ perspektive, odlučila pozabaviti mlada i prespektivna osječka umjetnica Ena Janković, studentica Akademije za kulturu i umjetnost, ne želeći da individualne sudbine postanu nebitne, a ljudi, tek statistički podaci.

nn

S tim je ciljem nastala umjetnička akcija „Hodali su, Hodat će“ u okviru koje Ena, subotom i nedjeljom tijekom srpnja i kolovoza, prikuplja cipele sugrađana koji su imali iskustva s migracijama i pažljivo bilježi priču koja se veže uz njih. Svaki par cipela biva potom premazan drvofixom i obojan bakrenim sprejom, te tako, Eninom intervencijom postaje spomenik osobi koja je otišla ili se vratila. „Cipele su simbol mobilnosti, kretanja. S nama su kamo god pošli, u svim životnim situacijama, naši doživotni suputnici“ pojašnjava umjetnica.

cipele2 cipele3

Po „završetku akcije“ prikupljene cipele će, zajedno sa zabilježenim pričama i stavovima građana, postati dio umjetničke instalacije koja će biti izložena tijekom mjeseca rujna i listopada .„Ne želim da ova priča bude uobičajeni crnjak, zanimaju me sva iskustva ljudi – i dobra i loša. Osim toga, želja mi je akcijom navesti sugrađane na kritičko promišljanje o migracijama, jer, poput mnogih drugih životnih situacija koje imaju i pozitivnu i negativnu stranu, imaju ih i preseljenje u drugu državu. Odlazak ne mora nužno značiti nešto loše ili tužno. Boravak u drugoj zemlji može nas duhovno oplemeniti i obogatiti novim iskustvima koja naposljetku možemo usmjeriti i iskoristiti za boljitak vlastite, domaće okoline. Svi smo različiti, stoga svatko od nas ima svoje mišljenje i stav o problemu migracija. Poneki odu i nikada se više ne vrate, drugi to učine privremeno. Od tuda i naziv akcije.  „Hodali su“ odnosi se na one koji su napustili Osijek,  a „hodat će“ na one koji se vrate,“ upoznaje Ena Janković, otkrivajući kako je ideja za ovu jedinstvenu umjetničku intervenciju razrađena i pripremljena u okviru mentorskog procesa koji predstavlja i ključnu sastavnicu projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora.

Jedinstvena je to prilika mladim umjetnicima za izvaninstitucionalnu nadogradnju znanja o ulozi i djelovanju umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, ali i izazov, jer nije ni malo jednostavno napustiti sigurnu zonu Akademije i izravno komunicirati s ljudima. Autorica akcije „Hodali su, Hodat će“, Ena Janković, na sreću, s tim nije imala problema.

cipele1 cipele4

„ Vrlo sam komunikativna i s ljudima lako uspostavljam kontakt, koliko god,u početku bili uglavnom zatvoreni. Razumijem ih, riječ je ipak, o djelu njihove intime. No, kako razgovor teče, postaju sve otvoreniji i razgorljiviji, spremni sa mnom podijeliti zanimljive i dirljive priče. Posebno me se dojmila jedna o peteročlanoj obitelji čiji je otac „trbuhom za kruhom“ otišao u drugu državu, ostavljajući suprugu i djecu da čekaju dok se smjesti i osigura uvjete za njihov dolazak i boravak. To otvara mnoga pitanja- kako će se snaći i funkcionirati obitelj u drugoj kulturi, kako će se djeca prilagoditi novoj, stranoj okolini, hoće li se netko od njih vratiti…  pojašnjava mlada umjetnica. Na naše pitanje koja bi bila njena poruka mladima, jer upravo su oni skupina koja je najzahvaćenija problemom migracija, Ena kaže: „Kao što sam već rekla, svatko ima individualni stav. Osobno, voljela bih ostati i uspjeti u Hrvatskoj jer vjerujem kako naša zemlja ima dovoljno potencijala u svemu,  pa tako i u kulturi i umjetnosti“.

TEKST: Lucija Tokić      FOTO: Lucija Tokić

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn