GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Promocija monografije "Muzej u loncu" | Slavonski.hr

GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Promocija monografije “Muzej u loncu”

Datum objave: 08. 2. 2018. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – U organizaciji Gradskog muzeja Požega sinoć je u restoranu “Zlatni lug” predstavljena monografija “Muzej u loncu – Slavonija, Baranja i Srijem”. Sukus je to jedinstvenog muzejskog istraživanja tradicijske slavonske gastronomije.

Premijerni izlazak na svjetlo javnosti monografija kao fizički format vrijednog projekta, kako i priliči doživjela je u Požegi gdje je projekt i nastao, a nakon požeškog predstavljanja slijedi izlazak na nacionalnu scenu, promocija u travnju u zagrebačkom Muzeju Mimara. “Ulažemo sline napore u ovaj projekt i drago nam je da nam se priključilo svih 16 muzeja Muzejske udruge Istočne Hrvatske, od Virovitice do Iloka u želji da zajedničkim snagama, prije svega kroz izložbu i kroz dokumentarni film koji je obišao čitavu regiju, senzibiliziramo javnost za vrijednosti tradicijske prehrane i jela koja imaju sjajan potencijal ponajprije u turističkoj primjeni i ugostiteljstvu, a onda da i kroz formu knjige pronosimo tu priču i izvan granica naše regije skidajući stigmu sa slavonskog kulinarstva i slavonske prehrane kao izrazito jednolične, nezdrave i kopirane raznim utjecajima,” rekla je začetnica cijele priče ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić.

nn

Svaki muzej, svaki kraj zastupljen je s dva jela. U monografiji je tako predstavljeno 33 jela, a Požegu predstavlja vinogradarski ćevap, koji je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i turšija od krušaka miholjača, fenomen jedinog seoskog kompota bez šećera koji je karakterističan baš za ovaj kraj Požeštine.
“Ova knjiga nije važna samo kao dokument povijesti i jednog zanemarenog dijela kulture već ona nosi vrlo jasnu ideju o primijenjenim istraživanjima koja se mogu realizirati u osmišljenu turističku ponudu. Ova knjiga nema ideju biti arhiv, to je vrlo živ i primjenjiv koncept, pri tom toliko popularan i intimno napisan,” rekla je urednica dr. sc. Jelena Ivanišević.

nnn

Tekstove u knjizi koja je tiskana u nakladi od tisuću komada potpisuje Maja Žebčević Matić, poimence su navedeni svi kazivači jela, a uz jela tu su i opisi običaja, društvena slika sela i jednog vremena. Na promociji su govorile i recenzentice dr. sc. Melanija Belaj i mr. sc. Tanja Kocković Zaborski, a podršku cijelom projektu dao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST: S. Pok     FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn