GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Otvorena izložba "Razotkrivanje – savršenstvo evolucije" | Slavonski.hr

GRADSKI MUZEJ POŽEGA – Otvorena izložba „Razotkrivanje – savršenstvo evolucije“

Datum objave: 24. 8. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna 1

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega sinoć je otvorena  izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom „Razotkrivanje – savršenstvo evolucije“, autora Nives Borčić, Petra Crnčana, Ive Mihoci i Ivana Razuma.

Izložba predstavlja 40-ak fotografija kukaca i minerala autorice Nives Borčić, a o samoj izložbi više je rekao jedan od njezinih autora Petar Crnčan. “Kroz fotografije željelo se predstaviti jednu od najznačajnijih zbirki Muzeja, a to je zbirka Reneea Mikšića koja sadrži preko 12 000 primjeraka iz 118 država svijeta. O njegovoj stručnosti govori i podatak da je imenovao i opisao čak 237 novih vrsta i nižih sistemskih kategorija. Njegova zbirka značajna je u svjetskim razmjerima jer, među ostalim, sadrži čak 120 primjeraka tipskog materijala, odnosno originalnih  primjeraka na temelju kojih je neka vrsta prvi puta znanstveno opisana,”pojasnio je Crnčan. Na izložbi se pored fotografija koje su jedinstvene u svijetu jer su im motiv kukci koji se svojim bojama ili oblikom stapaju s mineralima, nalaze i neki od minerala i kukaca s fotografija.

naslovna

U ime Gradskog muzeja Požega nazočne je pozdravila kustosica Mirela Pavličić Hein, a  u ime Hrvatskog prirodoslovnog muzeja ravnateljica Tatjana Vlahović koja je zahvalila požeškim domaćinima na pozivu. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Ferdinad Troha. Bit će otvorena do 14. rujna, a može se pogledati svaki dan od 10 do 12 sati, osim nedjeljom, te od 18 do 20 sati, a u vrijeme festivala i do 22, odnosno 23 sata.

TEKST: S. P.    FOTO: GMP

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn