GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA – Utorkom dokumentarno za prave filmofile | Slavonski.hr


GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA – Utorkom dokumentarno za prave filmofile

Datum objave: 09. 10. 2017. | Kategorija: Kultura

KNJI

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega i ove godine provodi program Utorkom dokumentarno u suradnji s međunarodnim projektom KineDok, a kao dio programa Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega. Prvi film koji će biti prikazan u utorak, 10.listopada  u 20:00 sati je slovački film “5. listopada”( 2016.)

KineDok, kojeg u Hrvatskoj organizira Restart iz Zagreba, ove godine će predstaviti 16 novih europskih dokumentaraca na 20 „alternativnih” lokacija diljem zemlje. Tako će u Hrvatskoj ljubitelji autorskih i kreativnih dokumentaraca imati priliku posjetiti oko 150 projekcija te dobiti uvid u noviju hrvatsku i europsku dokumentarnu produkciju. Gradska knjižnica i čitaonica Požega partner je u projektu drugu godinu za redom te će prikazati 10 dokumentarnih filmova u prostorima Čitaonice, svakog utorka od 10. listopada do 12. prosinca s početkom u 20:00 sati. Ulaz je besplatan i otvoren za javnost.

Prvi film koji će biti prikazan 10. 10. (utorak) u 20:00 sati je film 5. listopada (Slovačka, 2016.)  Nakon što sazna da mu je možda ostalo tek nekoliko mjeseci života, redateljev pedesetdvogodišnji brat Ján kreće na neizvjesno putovanje kojem zna jedino ‘rok’ – 5. listopada. Iz bilježaka u njegovu dnevniku i svakodnevne potrage za prenoćištem otkrivamo od čega bježi: od straha, nelagode, teških vremenskih uvjeta i sve lošijeg zdravlja. Međutim, stvarnost ga neprestano podsjeća na ono što je pred njim – operaciju s mogućim smrtonosnim posljedicama. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, u sklopu programa Svijetla budućnost (Bright Future) u kategoriji srednjemetražnog filma, 2016. godine.

TEKST: S. P.        FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn