GRADONAČELNICA PLETERNICE ANTONIJA JOZIĆ – "Ova godina iskazala se kao kruna našeg dugogodišnjeg rada" | Slavonski.hr

GRADONAČELNICA PLETERNICE ANTONIJA JOZIĆ – “Ova godina iskazala se kao kruna našeg dugogodišnjeg rada”

Datum objave: 29. 12. 2017. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PLETERNICA – “Ono po čemu će 2017. godina zasigurno ostati upamćena je rekordan iznos ugovora koje smo potpisali odnosno koji su nam odobreni – radi se o 236,3 milijuna kuna i teško da će ovakav rezultat skoro ponoviti. Rezultat s druge strane nije nikakvo čudo već se jednostavno ova godina iskazala kao kruna našeg dugogodišnjeg rada i spremnosti Vlade RH da iskoristi sve mogućnosti iz EU fondova. Tako da su svi oni projekti koje smo godinama pripremali i za njih imali građevinske dozvole ugledali svjetlo dana,” naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Kroz cijelu 2017. godinu imali smo priliku svjedočiti brojnim rezultatima, projektima i aktivnostima iz “pleterničke radionice”. Mali grad velikih snova, čini se, vrlo odlučno svoje snove pretvara u stvarnost, pa se bez pretjerivanja, 2017. godina može nazvati pleterničkom godinom. Popis razloga je impresivan. Što biste vi posebno istaknuli?
Teško je izdvojiti i na posebno mjesto postaviti bilo koju investiciju ili projekt koji smo realizirali ili započeli jer svaka odnosno svaki od njih na sebi svojstven način odgovara na izazove današnjice s kojima se suočavamo. Novi inkubator za IT sektor pridonijet će povećanju gospodarske aktivnosti i, vjerujem, povratku mladih nakon fakulteta u naš grad. Novi trg i brendiranje Pleternice na temu „bećarca“ pridonijet će turističkom razvoju, prepoznatljivosti našeg grada izvan granica Lijepe naše te očuvanju kulturne baštine koju su nam u nasljedstvo ostavili naši stari. Sustav odvodnje i izgradnja pročistača otpadnih voda konačno će u našim naseljima podići komunalni standard i omogućiti našim građanima priključenje na sustav kanalizacije. Izgradnja reciklažnog dvorišta omogućit će odvojeno prikupljanje nekih vrsta otpada i na još višu razinu podići prikupljanje otpada, ali i očuvanje okoliša. Rekonstrukcija multimedijalne dvorane i njeno opremanje stvorit će u našem gradu prostor koji nam kronično nedostaje, prostor za kulturne manifestacije, konferencije, kongrese i sl. Srednja škola u Pleternici će zadržati naše srednjoškolce, smanjiti troškove školovanja, a i otvoriti nova radna mjesta visokoobrazovanim mladim ljudima, profesorima i nastavnicima. Svaka od tih investicija zasigurno utječe i na gospodarstvo, direktno u vremenu dok se investicije izvode pa je zaposlen građevinski sektor i svi njihovi kooperanti i dobavljači, ali i indirektno kroz povećanje broja poduzetnika koji će svoje poslovanje započeti u našem novom inkubatoru ili npr. turistički sektor koji će zabilježiti značajnije prihode nakon što se uspostavi nova turistička infrastruktura u našem gradu – gradu Svetištu Gospe od Suza.
Ono po čemu će 2017. godina zasigurno ostati upamćena je rekordan iznos ugovora koje smo potpisali odnosno koji su nam odobreni – radi se o 236,3 milijuna kuna i teško da će ovakav rezultat skoro ponoviti. Rezultat s druge strane nije nikakvo čudo već se jednostavno ova godina iskazala kao kruna našeg dugogodišnjeg rada i spremnosti Vlade RH da iskoristi sve mogućnosti iz EU fondova. Tako da su svi oni projekti koje smo godinama pripremali i za njih imali građevinske dozvole ugledali svjetlo dana.

Uz čvrsto pozicioniranje na popisu TOP 10 po povlačenju EU sredstava, u javnosti je posebno odjeknulo kako je Pleternica prva na listi po zapošljavanju, začudna priča o radnim mjestima s optimizmom kojeg smo se gotovo odrekli u ovim vremenima kada je “in” biti defetistički nastrojen i bilježiti samo crnilo. U čemu je tajna pleterničkog uspjeha?
Uvijek ponavljam da je „tajna“ u ljudima, ovaj put u našim obrtnicima i poduzetnicima koji su zaslužni za ove rezultate. U četvrtak smo po treći put organizirali prijem za naše obrtnike i poduzetnike, ljude koji nose gospodarski razvoj našeg grada. Prigoda je to bila za izložiti rezultate koje bilježimo u našem gradu, ali i za zahvalu svima njima, za svaki njihov korak i iskorak kojeg čine kako bi ti rezultati bili upravo takvi – pozitivni iz godine u godinu. Osim što smo „zabilježeni“ od strane Državnog zavoda za statistiku kao grad s najvećim porastom zaposlenih u RH u kategoriji malih i srednjih gradova, bitno je napomenuti da je porastao i broj obrta za 6%, a trgovačkih društava za 13%. Ovo je dakle njihov uspjeh, a ako je gradska uprava svojom politikom pomogla samo 1% rastu zaposlenosti, ja sam zadovoljna i ponosna. Moramo u ljudima probuditi poduzetnički duh i ponos, okrenuti percepciju na pozitivno. Danas mnogi o poduzetnicima govore svakakve stvari; da su lopovi, izrabljivači radnika, utajivači poreza, ali ja dobro znam što to znači i kakav je podvig zaraditi na tržištu samo plaću, doprinose i poreze za samo jednu osobu, a kamoli zapošljavati i druge. Zato činimo sve da pomognemo ljudima koji imaju hrabrosti stvarati i zapošljavati na našem području. Na raspolaganju im je naš Poduzetnički centar, inkubator, a od 2018. godine i milijun kuna vrijedne mjere za rast i razvoj njihovih tvrtki te brojna oslobođenja naknada i doprinosa. Samo u ovoj godini naš Poduzetnički centar pomogao je OPG-ovima, obrtnicima i poduzetnicima dobiti 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a vrijednost njihovih investicija, s uključenim njihovim sredstvima, iznosi 75 milijuna kuna. To su opipljivi i impresivni rezultati našeg zajedničkog rada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljestvica je doista visoko podignuta, a zadane visine očito prati i proračun (povijesnih razmjera) za 2018. godinu. Veliki proračun zbroj je velikih rezultata, ali i opravdano velikih planova, zar ne?
Proračun za 2018. godinu prvenstveno je zbroj rezultata jer za 95% proračuna imamo osigurana sredstva. Ostalih 5% proračuna su planovi obzirom na natječaje najavljene za 2018. godinu za koje vjerujem da ćemo biti uspješni. Osim navedenih EU projekata – sustava odvodnje (kanalizacije), multimedijalne dvorane, Trga bećarca, e-inkubatora, programa pomoći u kući i reciklažnog dvorišta, planiran je nastavak izgradnje zgrade srednje škole, uređenje Centra hrvatskih branitelja, obnova rodne kuće dr. Andrije Štampara, ulaganja u prometnice i izgradnju šetnice uz rijeku Orljavu, ulaganja u športsku infrastrukturu, priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju Kurije Kušević, nadogradnje dječjeg vrtića, nadogradnje postojećeg inkubatora, izgradnje društvenog doma Ratkovica, a posebno sam ponosna na mjere iz Programa razvoja gospodarstva Grada Pleternice u visini od milijun kuna te Socijalni program koji obuhvaća, između ostalog, i povećanje naknade za novorođenu djecu, božićnice za umirovljenike, stipendije, potpore za kupnju ili izgradnju prve nekretnine te subvencije za kupnju školskih udžbenika. Ako ovome svemu dodamo još i ulaganja Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste preko njihovih financijskih planova i proračuna onda zasigurno dolazimo do jedne impresivne brojke investicija koje će se realizirati na pleterničkom području. ŽUC je u svoj plan uvrstio rekonstrukciju ceste u Požeškim Sesvetama, Hrvatske ceste najavljuju rekonstrukciju dviju državnih cesta – od Pleternice do Bilica te od Pleternice do Kuzmice s izgradnjom nogostupa i kolnih ulaza, a Hrvatske vode u planu imaju završetak radova na pleterničkoj brani. Ukupna vrijednost samo tih investicija je oko 50 milijuna kuna.

Ovih blagdanskih dana, uz bogat adventski program, posebno je bio primjetan duh pleterničkog zajedništva, duh posebne društveno-socijalne osjetljivosti. Koliko Grad i kako njeguje to ozračje bliskosti, koje je u končanici, vrlo važno za poticajno opće raspoloženje zajednice?
Bez ljudi nema ničega, a bez zajedništva među ljudima nema ni uspjeha. Oni koji me poznaju znaju da stalno ističem potrebu za zajedništvom, okupljanjem i suradnjom. Vjerujem da se taj „duh“ osjeti među ljudima, da sve što radimo pokušavamo na taj način i približiti ljudima, kroz osmjeh i toplu riječ. Tako i manifestacije koje radimo, sva okupljanja djece, rad s njima, rad s našim udrugama, umirovljenicima, korisnicima Dnevnog boravka pokušavamo ispreplesti kroz zajedništvo i njihovu međusobnu suradnju. Advent je bio bogat, naše udruge pokazale su što rade i koliko vrijede našem gradu, svima jedno veliko hvala za svaki korak i iskorak.  Sutra, na Staru godinu, smo opet zajedno, od 11h u centru grada ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu u podne! Pozivam sve svoje sugrađane, posebice djecu da nam se pridruže uz topli čaj, kuhano vino i kobasice. Obećao nam je doći i Djed Božićnjak, a u podne ćemo simbolično u zrak pustiti balone sa svim dobrim željama da nam sljedeća godina bude prvenstveno ispunjena ljubavlju, zajedništvom, a onda i uspjehom na svakom području.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Bojan Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn