GRAD LIPIK – Mikročipiranje je obavezno, a pomoć nude Grad Lipik i Udruga Lijepa Naša | Slavonski.hr

GRAD LIPIK – Mikročipiranje je obavezno, a pomoć nude Grad Lipik i Udruga Lijepa Naša

Datum objave: 27. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

aktualnolight_elementi5606slika1

LIPIK – U uredu gradonačelnika Lipika održana je tiskovna konferencija vezana za problem velikog broja napuštenih pasa i nesavjesnih vlasnika na kojoj je, osim gradonačelnika Vinka Kasane, govorila i Jadranka Šimunović Katunar, predsjednica Udruge Lijepa naša te Ivan Doležal, komunalni redar Grada Lipika.

Naime, stupanjem na snagu novog Zakona o zaštiti životinja prema kojem je zabranjena eutanazija, jedinice lokalne samouprave dužne su provesti kontrolu obveznog mikročipiranja pasa do 30. lipnja 2018. godine. Unatoč tome, mnogi neodgovorni građani to još nisu učinili zbog čega postoji veliki broj pasa koji nisu mikročipirani. Neodgovorni skrbnici koji ne izvršavaju svoje zakonske odredbe stvaraju time problem cijeloj zajednici jer se psi koji nisu mikročipirani vrlo često napuštaju i završavaju na ulici zbog čega postoji veliki broj pasa lutalica.Tome se mora stati na kraj kako bi se zaštitili ljudi i životinje te u konačnici znatno smanjila sredstva koja je potrebno izdvajati za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje životinja zbog onih koji su napustili nemikročipirane pse.

Na području Požeško-slavonske županije ne postoji sklonište koje bi bilo humanitarnog karaktera nego samo komercijalno sklonište na Bučju u kojem je Grad Lipik zakupio pet mjesta za napuštene pse i za koje je tijekom posljednjih pet godina izdvojeno 340.000 kuna, a valja napomenuti kako je samo tijekom ove godine od predviđenih 66.250 kuna već utrošeno 40.317,28 kuna.

Rješenje je u svijesti ljudi, poruka je ove tiskovne konferencije kojom se pozivaju svi vlasnici/skrbnici pasa na području Grada Lipika koji još uvijek nisu izvršili zakonsku obvezu mikročipiranja da to žurno učine u najbližoj veterinarskoj ambulanti, kako bi odgovornim skrbništvom zaštitili svoje kućne ljubimce. Također je istaknuto kako komunalni redar neće primarno kažnjavati građane koji nisu mikročipirali svoje ljubimce, nego će se ići po dogovoru kojim bi komunalni redar unaprijed najavio svoj dolazak, a građani koji imaju financijskih problema bili bi stavljeni na listu te bi im se i preko Udruge Lijepa Naša pomoglo da to učine (Udruga Lijepa Naša  je to i do sada činila jer već deset godina provodi akciju „ Volite nas“ pod motom Ne kupuj psa, udomi prijatelja).

Udomite psa iz skloništa na Bučju jer samo na taj način otvara se prostor za one pse koji trenutno lutaju na području Grada Lipika da uspiju doći u Sklonište. Udruga Lijepa Naša trenutno na nekoliko lokacija ima pse o kojima brine (hrani, lijekovima) te na ovaj način zahvaljuju  dobrim ljudima koji su pristali da hrane i brinu o napuštenim psima u ovoj teškoj situaciji. Udruga će u narednom razdoblju objaviti  svoj žiro – račun na stranice kako bi građani koji mogu i žele mogli i financijski pomoći jer se planira provesti sterilizacija kuja koja bi dovela do trajnog rješenja problema neželjenih okota.

Pogledajte pet napuštenih pasa pronađenih na području Grada Lipika, a koji se trenutno nalaze u skloništu na Bučju. Ako ste u mogućnosti, pružite im ljubav, topao dom, sreću i veselje, zauzvrat ćete imati prijatelja za cijeli život i ujedno ćete osloboditi prostor u skloništu za nekog drugog napuštenog psa koji u ovim trenucima negdje luta jer dobro se dobrim vraća.

IZVOR: compas.hr

 

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn