GIMNAZIJA POŽEGA – Dođite 27. srpnja u školsku zvjezdarnicu promatrati pomrčinu Mjeseca | Slavonski.hr

GIMNAZIJA POŽEGA – Dođite 27. srpnja u školsku zvjezdarnicu promatrati pomrčinu Mjeseca

Datum objave: 24. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

moon

POŽEGA –  Požeška Gimnazija  u petak,  27. srpnja 2018. otvorit će školsku zvjezdarnicu za učenike, roditelje i ostale zainteresirane građanstve u vremenu od 20,15 h do 00,00 h kako bi mogli promatrati pomrčinu Mjeseca.

U petak, 27. srpnja 2018. dogodit će se pomrčina Mjeseca koju će Požežani, ako meteorološki uvjeti budu dobri, promatrati u gimnazijskoj zvjezdarnici . “Cijeli tok pomrčine Mjeseca nije vidljiv iz naših krajeva, ali je vidljiv središnji i završetak pomrčine. Do pomrčine Mjeseca dolazi kada Mjesec prolazi kroz Zemljinu sjenu, što se može dogoditi samo u fazi uštapa. Do pomrčine Mjeseca ne dolazi za svakog uštapa jer Mjesečeva staza oko Zemlje i Zemljina oko Sunca nisu u istoj ravnini već te ravnine zatvaraju kut od 5 stupnjeva. Barem dva puta na godinu Sunce, Zemlja i Mjesec poredaju se na pravcu pri čemu je Zemlja u sredini. Mjesec tada prolazi Zemljinom sjenom. Za svih ostalih uštapa Mjesec prolazi iznad ili ispod Zemljine sjene. Za vrijeme potpune pomrčine Mjeseca on poprima crvenkastu boju. To je posljedica loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi.Pomrčinu Mjeseca se može promatrati i bez ikakvih instrumenata, a optički instrumenti mogu pomoći,” pojasnio je profesor Dragutin Kovačević.

kk k1

Djelomična pomrčina Mjeseca počinje u 20,24 h, otprilike u vrijeme kad izlazi Mjesec. Potpuna pomrčina počinje u 21,30 h i traje do 23,13 h (maksimum je u 22,22 h). Djelomična pomrčina završava u 0,20 h. Ako vremenski uvjeti budu dobri dođite u Gimnaziju Požega promatrati pomrčinu Mjeseca kroz školski teleskop.

TEKST: S. P.     FOTO: S. P. /Gimnazija Požega

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn