DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO I LIPIK – Lipicanac kao motiv prigodnoga poštanskoga bloka | Slavonski.hr

DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO I LIPIK – Lipicanac kao motiv prigodnoga poštanskoga bloka

Datum objave: 08. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

ZAGREB/LIPIK – Hrvatska pošta pustila je 7. studenoga 2018. u optjecaj prigodni poštanski blok iz serije „Zaštićene pasmine konja“. Motiv marke je lipicanac te je ovo izdanje realizirano u suradnji s Državnom ergelom Đakovo i Lipik.

Prigodni blok čini marka nominalne vrijednosti 15,00 kuna, a otisnut je u ukupnoj nakladi od 30.000 primjeraka. Autor prigodnoga bloka je Vladimir Buzolić-Stegu, dizajner iz Zagreba, a marka je napravljena prema fotografiji Domagoja Topića.

Bijeli konj, „barokni“ ljepotan, kojeg često nazivaju i „bijelo biserje“, razigran i lijep, skladne građe, ponosna držanja i lakoga koraka uvijek plijeni pozornost promatrača. Nastanak lipicanskoga konja počinje 1580. godine u Ergeli Lipica u Sloveniji, koja je tada bila austrijska dvorska ergela.

Današnji uzgoj lipicanca u Republici Hrvatskoj veže se za Državne ergele Đakovo i Lipik, koje čine jezgru uzgoja, uzgojno-selekcijskog rada i očuvanja pasmine, te najvećim dijelom za Slavoniju gdje je privatni „zemaljski“ uzgoj prožet sa životom sela i narodnim običajima na cijelom nizu manifestacija, ali i sportskih natjecanja u vožnji i jahanju. Upravo zbog te prožetosti života ljudi i lipicanaca odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske iz 2017. godine tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu ima status nematerijalnoga kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

IZVOR: posta.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn