DOBRA TRADICIJA U KUTJEVAČKIM PODRUMIMA – Trenkovi panduri sa gostima na mjestu gdje je rođena ljubavna legenda o barunu i carici | Slavonski.hr


DOBRA TRADICIJA U KUTJEVAČKIM PODRUMIMA – Trenkovi panduri sa gostima na mjestu gdje je rođena ljubavna legenda o barunu i carici

Datum objave: 14. 3. 2016. | Kategorija: Susreti

n

KUTJEVO – Gosti „Trenkovih pandura“,  članovi povijesnih postrojbi koje su koloritom svojih odora unijele dašak povijesti u svečanost Dana grada Požege, već tradicionalno u organizaciji svojih domaćina posjetili su  podrume Kutjeva d.d. Dugovječni podrum iz davne 1232 godine bio je pravo mjesto da se ovi čuvari vojne baštine upoznaju s pitoresknim crticama iz života najpoznatijeg ratnika na ovim prostorima – baruna Franje Trenka.

Ivanečka rudarska četa, Varaždinska građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Keglevićeva straža Kostel, Đurđevački graničari Đuroki , Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada, Svetonedjeljska garda, Gospićka garda, Karlovačka građanska garda i Red vitezova Ružice grada  družili su se tako oko stola uz koji se veže najpoznatija legenda – ona kako su barun Trenk i carica Terezija upravo na njemu ostavili tragove svojih ljubavnih okršaja. Uz tu pitoresknu povijesnu crticu za koju nema valjanih povijesnih dokaza,  gostima je govorio i dr.sc. dr. sc. Alexander Buczynski sa Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba“Memoari baruna Franje Trencka”  i to o povijesti Trenkovih pandura, koju pak potvrđuje  pregršt povijesne građe.

nn

Obim građe je toliki da dr. sc. Ale xander Buczynski koji je pripremio i “Memoare baruna Franje Trencka”, priprema knjigu i o Trenkovim pandurima. Knjiga će svoje prvo predstavljanje doživjeti upravo u gradu Požegi, u organizaciji požeških Trenkovih pandura. Uz to Trenkovi panduri će 15. travnja biti gosti Hrvatskog instituta za povijest gdje će sudjelovati na predstavljanju projekta ” Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918. godine“.  To je još jedna u nitu potvrda kako su Trenkovi panduri doista vjerodostojni čuvari vojne povijesti koja je neodvojiv dio ukupne povijesne priče naših prostora.

TEKST: S. P.     FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn