DANI MATICE HRVATSKE U POŽEGI – Predstavljena knjiga "Ispred ženskog zrcala – požeška snaha Hermina Tomić" | Slavonski.hr

DANI MATICE HRVATSKE U POŽEGI – Predstavljena knjiga “Ispred ženskog zrcala – požeška snaha Hermina Tomić”

Datum objave: 04. 3. 2017. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – U sklopu programa Dana Matice hrvatske u Požegi 2017. danas je svečano predstavljena knjiga dr. sc. Vesne Vlašić “Ispred ženskog zrcala – požeška snaha Hermina Tomić”. “Knjiga je mali dragulj u niski ženske književne povijesti i slavonske, ali i nacionalne, napose važan za grad Požegu i za ono što Požega kao kulturološki prostor i danas znači,” naglasila je urednica knjige dr Tatjana Ileš.

“Ispred ženskog zrcala – požeška snaha Hermina Tomić” skida veo s osebujnog lika Hermine Tomić, žene koja je svojom pojavom i djelom kršila pravila ondašnjeg društva, a ipak cijeli život i nakon života ostal u sjeni poznatijeg i priznatijeg supruga Josipa Eugena Tomića. “Ova se knjiga i razlikuje i ne razlikuje previše od knjiga slične tematike koje smo već mogli pratiti i koje su na neki način nit vodilja – od memoara Vilme Vukelić, knjige o Zdenki Marković, na neki način prati i trag knjige o Franji Cirakiju- na određeni način otkriva nam mikro povijest. To je povijest koja nije upisana u velike historiografije kakve se još uvijek pišu, to je povijest ljudi s margine, a u ono vrijeme moramo znati, žene nisu bile u središtu pozornosti već su to bili veliki značajni muževi koji su supruge ostavljali u sjeni. Upravo tu historiografsku, književnu i kulturološku nepravdu ovom svojom knjigom je pokušala ispraviti i Vesna Vlašić,” naglasila je urednica dr. sc. Tatjana Ileš. već i zbog same knjige koja je doprinos suvremenom slavonskom ženskom pismu.

nn

U knjizi Vesne Vlašić sažima se panoramski prikaz slavonske dionice hrvatskog ženskog pisma s kraja 19. do polovice 20. stoljeća, naglasila je u svojoj recenziji prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić. “Autorica pažljivo analizira kulturna, politička, socijalna i privatna iskustva književnica čija je djelatnost utjecala na kulturološku povijest Požege. Daje i znanstveni pogled na različitosti ženskih tekstova u pojedinim književno-povijesnim razdobljima. Stvaralaštvo Hermine Tomić upisano je u kodove života požeških građanskih obitelji, posebice ženskih članova, uočavajući dinamiku njezinih aktivnosti u društvenom životu brojnih udruga i društava. U knjizi će se pružiti čitateljima na taj način zanimljiv ženski pogled u prostor, vrijeme i žitelje ovog slavonskog grada. Putujući kroz povijest dotiče se autorica i opisa Požežanki koje su slijedile modu, odlazile u kazalište i na plesove ali se bavile i humanitarnim radom bile učiteljice i glumice. Tako ona empirijsku stvarnost umata u ženski zrcalni pogled. Vesna Vlašić po prvi puta predstavlja kulturni i književni prinos Hermine Tomić požeškoj i hrvatskoj ženskoj književnosti otkrivajući čitalačkoj publici ženu koja je cijeli život i poslije života u Tomićevoj sjeni. Hermina je ostavila trag u vremenu koje ovo istraživanje i valorizira, a objavljivanjem ovog sustavnog istraživanja ukazat će se na značaja ženskog slavonskog pisma kao sastavnog dijela povijesnih različitosti hrvatske književnosti te će se po prvi puta analizirati zaboravljeni slabo poznati tekstovi ove književnice,” napisala je u svojoj recenziji prof. dr. sc. Sablić Tomić.

nnn

Knjiga Vesne Vlašić svrstava se u niz knjiga koje su napisane o Požegi, ali se i izdvaja iz spomenutog niza, naglasio je u svojoj recenziji akademik Dubravko Jelčić. “Ono što je posebnost rukopisa je autoričina nakana da upozori na žensku dionicu hrvatskog pisma, slavonskog, posebice požeškog, istražujući i ukazujući na značaj književnica koje su na neki način povezane s Požegom. Inspirirana sviješću o posebnosti požeške sredine obrađuje kulturnu povijest Požege na neobičan način, kroz sinergiju povijesnog, sociološkog i kulturološkog svijeta,” naglasio je akademik Jelčić. Knjiga Vesne Vlašić doprinos je i obilježavanju 175. obljetnice Matice hrvatske, koja je u Požegi zastupljena vrijednim ogrankom.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn