DAN RUŽIČASTE VRPCE U NAŠICAMA – Organizatori poručili ženama "Volite se, pregledajte se, budite zdrave" | Slavonski.hr

DAN RUŽIČASTE VRPCE U NAŠICAMA – Organizatori poručili ženama „Volite se, pregledajte se, budite zdrave“

Datum objave: 04. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

NAŠICE – Dan ružičaste vrpce u Našicama obilježen je besplatnim mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi za sve građane, te, prije svega, upoznavanjem žena s važnošću preventivnih pregleda.

U organizaciji Opće županijske bolnice Našice i podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Opće županijske bolnice Našice na glavnom gradskom trgu u Našicama obilježen je Dan ružičaste vrpce. Bila je to prilika da se, uz dijeljenje ružičastih vrpca kao znaka borbe protiv raka dojke, građane upozna s preventivnim pregledima koji mogu spasiti život. “U 90 posto slučajeva bolest je izlječiva otkrije li se na vrijeme. Preventivni pregledi, koji uključuju samopregled dojki, ultrazvuk i mamografiju, temelj su ranog otkrivanja bolesti.” ističe pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo , Zvjezdana Gvozdanović.

Dan ružičaste vrpce građanima je ponudio i mogućnost besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi na dva štanda postavljena u suorganizaciji i uz potpora grada Našica. Velikom broju građana ovo je idealna prilika za brzi preventivni pregled i daljnje upute za liječenje, jer svakom ovakom akcijom, pokazuju podaci, otkrije se određeni postotak pacijenata s povišenim krvnim tlakom ili šećerom koje medicinske sestre i tehničari , potom, upućuju u ambulante.

Akcijama se uvijek pridružuju i liječnici Opće županijske bolnice Našice, rukovoditelj Odjela kirurgije doktor Samir Haj Barakat, rukovoditeljica Odjela ginekologije doktorica Blaženka Žužanić Klapan, rukovoditelj Odjela radiologije doktor Željko Crnković te ravnatelj bolnice doktor Hrvoje Šimić. Kako bi promijenili surovu statistiku prema kojoj u svijetu od raka dojke godišnje oboli oko 1,3 milijuna žena, a umre ih 457 tisuća, svake dvije minute u europskim se zemljama otkrije jedan novi slučaj, a svakih šest minuta jedna žena umre, Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, ženama poručuje “Posvetite dio svog vremena samima sebi, volite se, pregledajte se, budite zdrave.“

TEKST: Ivona Ćosić     FOTO: Ivona Ćosić

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn