DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI – Položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima | Slavonski.hr

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI – Položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima

Datum objave: 05. 8. 2018. | Kategorija: 034, Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Prigodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu, kada je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin u vojno redarstvenoj operaciji Oluja.

Vijence su položili i zapalili svijeće članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojska, policija, Ured državne uprave, predstavnici Grada Požege i Požeško-slavonske županije te Županijski i Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kata Ronko, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Danas se sjećamo i prisjećamo vremena kada je Domovina postala realnost, Europa i svi oni u svijetu koji nas nisu htjeli prihvatiti i priznati, morali su shvatiti da Hrvatska postoji. Danas smo čimbenici u Europskoj uniji, a suvremena hrvatska vojska koja je danas zbog znanja, sposobnosti i vrijednosti svojih pripadnika visoko cijenjena i u Europi i u NATO savezu, jamstvo je stabilnosti, mira i sigurnosti. Mi ni onda ni sada nemamo druge domovine već jednu jedinu Hrvatsku. Stoga hvala hrvatskim braniteljima, hvala vama roditeljima, ovo je dan sjećanja, dan ponosa, dan pobjede i hrvatskih branitelja, ali i dan kada svijet gleda prema Hrvatskoj ponosnoj zemlji koja je znala obraniti svoje,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ovo je prekrasan dan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja- ove riječi govore sve, govore sve o nama Hrvatima. Podsjećaju nas da ne smijemo zaboraviti slavnu povijest, a posebno ne smijemo zaboraviti majke, očeve, djecu onih koji su bili spremni dati ono najviše, svoj život kako bi mi danas mogli stajati ovdje, uz svoj barjak. Ali, isto tako imamo i obvezu upravo zbog njih stvarati Hrvatsku onakvu kakvu su je oni i mi sanjali – da bude dobra, kvalitetna, da se u njoj može živjeti onako kako su oni zamišljali. Imamo priliku, imamo znanje, ali samo jedinstvom možemo to postići. Naša vojska i policija jamstvo su budućnosti u kojoj više nitko nikada neće napasti domovinu, ali i mi svi ostali moramo biti spremni, spremni nastaviti borbu za boljitak. Moramo svojoj djeci omogućiti da se nikada više ne moraju bojati rata već da svoje snage i sposobnosti usmjere u znanje u bolju budućnost i kvalitetniji život na ovim prostorima, uz trajni osjećaj ponosa i slave zbog onih koji su za to dali živote,” rekao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić čestitajući svima današnji dan. Svetu misu u Katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je generalni vikar Požeške biskupije Josip Krpeljević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn