DAN PLAVIH PERUNIKA U POŽEGI – Plavi cvijet uz edukativne letke i korisne savjete | Slavonski.hr

DAN PLAVIH PERUNIKA U POŽEGI – Plavi cvijet uz edukativne letke i korisne savjete

Datum objave: 12. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

nn

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka održali su prigodnu javnozdravstvenu akciju kojom su u Požegi  obilježiti Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva.

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svi zainteresirani mogli su dobiti korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a svi u dobi 50-74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti mogli su dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti.

naslovna

“Prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano se otkriva tek u oko 18 posto pacijenata. Na sreću taj rak nije toliko smrtonosan kao mnogi drugi, ali uz rak dojke je doista najčešći. Ako se dovoljno rano otkrije praktički je izlječiv. Naša Požeško-slavonska županija je zahvaljujući odazivu naših građana među prve tri najbolje u državi. To je mali odaziv oko 30-tak posto no ipak je među boljima u Hrvatskoj No, mnogi ne žele uzeti niti edukativni letak, a kamoli učiniti test što je šteta jer upravo je test prvi pravi korak ka ranom otkrivanju,” rekao je tajnik Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn