DAN OPĆINE JAKŠIĆ – Godina obilježena nizom projekata za boljitak svih mještana | Slavonski.hr

DAN OPĆINE JAKŠIĆ – Godina obilježena nizom projekata za boljitak svih mještana

Datum objave: 04. 12. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

JAKŠIĆ – Povodom Dana Općine Jakšić danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Jakšić u novoj sali Honda u Jakšiću. U goste načelniku općine Ivici Kovačeviću došao je velik broj uvaženih gostiju. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pakračka i pleternička gradonačelnica Anamarija Blažević i Antonija Jozić, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, požeški gradonačelnik Darko Puljašić samo su neki od mnogih koji su svojim dolaskom uveličali ovaj važan dan za Općinu Jakšić.

Sveta obaveza i običaj, prema načelnikovim riječima, govor je kojim se obratio svim gostima i građanima kako bi “položio račune” djelovanja ove općinske vlasti u proteklom razdoblju. Tako je između ostalog rekao i sljedeće: “Općina Jakšić sa svojih deset naselja i oko 4100 stanovnika svojim malim izvornim proračunom odradila je niz manjih i većih infrastrukturnih projekata za boljitak svih naših mještana. Tu moram istaći i nesebičnu potporu ministarstava, fondova te javnih, komunalnih i drugih poduzeća koja su svojim sredstvima odradili niz projekata na našoj Općini. Prema Planu Proračuna i Planu kapitalnih investicija u 2017. godini, nastavili smo s započetim aktivnostima”.Kao glavne prioritete proračuna općine Jakšić, načelnik je naveo izgradnju kapitalnih infrastrukturnih građevina. Tako su i ove godine glavninu aktivnosti usmjerili na realizaciju istih.

“Završetak radova i početak rada novog Dječjeg vrtića Jakšić s početkom nove školske godine 2016/2017., pokazao se kao pravi zgoditak. Odabir mladog stručnog kadra pokazao se dobrim, te su profilirali naš vrtić u respektabilnu ustanovu predškolskog uzrasta. Završetkom prve školske godine i upisom u novu, pokazala se potreba proširenja odnosno otvaranja još jedne odgojne skupine jasličkog uzrasta. Moram naglasiti da smo u tekućoj godini uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju gradnje vrtića, s uplatom sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu 1.118.818,91. kuna. Pored djece vrtićkog uzrasta Općina financira predškolu koja je od prošle školske godine organizirana u vrtića za djecu koja ne pohađaju vrtić. I ono što je najbitnije otvorili smo desetak novih radnih mjesta, te osigurali mladim obiteljima kvalitetan i stručan rad s djecom”, naveo je Kovačević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svojim redovnim godišnjim planom održavanja nerazvrstanih cesta i poljskih putova nastavili su održavanje poljskih putova i neasfaltiranih ulica kao i sanaciju naletnih rupa po oštećenim asfaltiranim ulicama. S raspoloživim sredstvima koja su uvijek nedostatna održavani su po naseljima svi glavni poljski putevi i držani u funkcionalnosti kako bi poljoprivredni proizvođači što lakše dolazili do svojih obradivih površina. Kazao je i kako  posljedice velike poplave 2014 .godine još nisu u potpunosti sanirane na cestama (poljskim putovima) i mostovima, te zbog sve veće nosivosti traktora i poljoprivrednih prikolica učestalo dolazi do oštećenja mostova ćuprija izrađenih od betonskih cijevi što se nastoji što žurnije sanirati. “Prošle smo godine kandidirali projekt Pješačka staza, pješački most, autobusna ugibališta i parkirališta u naselju Eminovci uz državnu cestu D-51 prema Hrvatskim cestama. Projekt se upravo realizira te se u stopostotnom iznosu financira iz sredstava Hrvatskih cesta. Ukupna vrijednost projekta po javnoj nabavi iznosi 2.149.801,93 kuna a s PDV-om 2.687.252,38, izvođač radova jesu tvrtke Promet građenje d.o.o. i Geokod iz Sl Broda.”

Osvrnuo se i na Gospodarsku zonu Jakšić gdje je sljedeći veliki zadatak i cilj opremiti i izgraditi komunalnu infrastrukturu u gospodarskoj zoni u Jakšiću te u budućnosti osigurati 55 do 60 novih radnih mjesta. “Već treću godinu nema niti jednog natječaja za sufinanciranje izgradnje komunalne poduzetničke infrastrukture. Općina je svojim sredstvima odlučila i pokrenula gradnju infrastrukture. Imamo potpisani Okvirni sporazum s tvrtkom Niskogradnja Jurčak d.o.o. U ovoj smo godini uložili oko 700.000 kuna, a izvedeni su radovi na izgradnju infrastrukture u njoj, prvenstveno vodovodne i kanalizacijske mreže. Glavninu ćemo aktivnosti u nadolazećem razdoblju usmjeriti u aktiviranje opremanja gospodarske zone te stvaranja uvjeta za dolazak gospodarstvenika i gradnju gospodarskih objekata”, rekao je te nastavio:”U suradnji s Požeško-slavonskom županijom i osnovnom školom uspješno smo izvršili obnovu 2850 m² asfalta u dvorištu škole „Mladost“ u Jakšiću. Nastojali smo i nastojat ćemo da u suradnji s Hrvatskim vodama riješimo sve kritične točke gdje dolazi do izlijevanja vode iz vodotoka, prvenstveno gdje su u ugrozi kuće. Tako je izvršena sanacija djela Kaptolke kroz Eminovce i Vetovke kod Tekića, a ujedno rješavamo i čišćenje kanala od raslinja i smeća radi što bolje funkcionalnosti istih“, kazao je.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od drugih projekata spomenuo je i radove na niskonaponskoj mreži i javnoj rasvjeti, sportskim objektima i dječjim igralištima, u kulturi, vatrogastvu i drugom.Od novih projekata koji su u raznim fazama razvoja, bitno je spomenuti Strategiju razvoja poljoprivrede Općine Jakšić 2017-2020. “U 2017. godini smo se kandidirali na mjeru 7.1.1 za izradu granske strategije razvoja poljoprivrede te očekujemo rezultate apliciranja. U prošloj godini smo izradili i prvu Strategiju razvoja Općine Jakšić 2017-2020 godine, koja je financirano sredstvima EU u 100% iznosu. Općina Jakšić aplicirala je projekt Rekonstrukcija nerazvrstane ceste NC 013 unutar mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike hrvatske za razdoblje 2014.-2020.godine, procijenjena vrijednost projekta je 2.091.705,44 kuna, te za istu očekujemo odluku Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za projekt Aglomeracija Pleternica, potpisan je ugovor u vrijednosti od 180 milijuna kuna, a i mi smo u tome dijelu kolača sa nešto više od 8 milijuna za kolektorski vod kanalizacije naselja Jakšić. Preko Regionalnog koordinatora, RRA Panora smo aplicirali dva projekta za nepovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije i to: Poduzetnički inkubator Jakšić-Centar socio-ekonomskog života u vrijednosti 325.000 kuna te Izgradnja i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u naselju Eminovci: Ulice S Radića, Livadska, Zrinsko-Frankopanska i Kralja Zvonimira u vrijednosti 220.000 kuna. Također, tu je i uređenje stare škole u Jakšiću koju ćemo prenamijeniti u multifunkcionalni prostor s knjižnicom i čitaonicom, prostorom za udruge i prostorom za Vlastiti komunalni pogon Općine. Procijenjena vrijednost navedene investicije iznosi 3,7 milijuna kuna”, samo su neki od projekata spomenutih u govoru.

“S kolegama iz susjednih općina i gradova smo se u prošloj godini kandidirali prema europskom socijalnom fondu za socijalne pakete, „paket za Slavoniju“ za najteže socijalno ugrožene građane, uspješno smo prošli i od proljeća distribuiramo 105 paketa ljudima u potrebi svaka dva mjeseca. Stipendiranje darovitih studenata provodimo po Planu proračuna 2017. te je po javnom pozivu u školskoj godini 2016/2017 dodijeljeno 10 stipendija po 500 kuna mjesečno, a za sljedeću školsku godinu 2017/2018 ide 15 stipendija te je ponovljeni natječaj još u tijeku. Također, novorođenu djecu već dugi niz godina darujemo s tisuću kuna. U suradnji s Općinama Kaptol, Velika, Brestovac i Čaglin i gradom Kutjevo aplicirali smo se na projekt „Zaželi“ koji je namijenjen zapošljavanju teško zaposlivih žena, a sa svrhom pomoći starijim i nemoćnim osobama na našim područjima. Projekt je odobren u vrijednosti 8,2 milijuna kuna i ovih dana očekujemo njegovo potpisivanje. Općina Jakšić u suradnji s udrugom Humanum kreće u provedbu još jednog projekta. Besplatan tjedni prijevoz do Grada Požege za starije osobe s područja općine Brestovac, Čaglin i Jakšić”, rekao je Kovačević.
Za kraj je istakao odličnu suradnju s partnerima u realizaciji projekata, te se prvenstveno zahvalio na odličnoj suradnji Požeško slavonskoj županiji, ŽUC-u, Hrvatskim cestama; HEP ODS Elektra Požega, Tekiji, Komunalcu, MRRFEU i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te svim drugim javnim poduzećima i poslovnim partnerima.

TEKST: Bojan Miščević      FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn