DAN MIMOZA U POŽEGI – Rak vrata maternice bolest je koja treba otići u povijest | Slavonski.hr

DAN MIMOZA U POŽEGI – Rak vrata maternice bolest je koja treba otići u povijest

Datum objave: 27. 1. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom protiv raka –Požega i ove godine organizirao je u Požegi javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“. Na štandu ispred Gradskog muzeja građani su mogli dobiti edukativne materijale te kupiti mimoze i tako donirati sredstava za rad Lige borbe protiv raka.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre više od 100 žena. Na području Požeško-slavonske županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Tako ne bi trebalo biti, kaže voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica županijske Lige protiv raka Jasmina Kovačević uz koju je bio i tajnik Lige dr. Nikola Gotovac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Rak vrata maternice bolest je o kojoj uopće ne bi trebali govoriti, jer s današnjim mogućnostima medicine, nje uopće ne bi trebalo biti. Postoji dovoljno učinkovitih načina i sprječavanja nastanka i ranog otkrivanja te liječenja i nadam se kako će ta bolest doista uskoro postati povijest. Što se treba dogoditi kako bi do toga stvarno došlo? Prvi korak je zaštita djevojčica besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa) koje se provodi i kod nas u županiji, odgovorno spolno ponašanje među mladima, te redoviti odlazak na ginekološke preglede i Papa-test. Na ovaj način se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ako se razumiju prednosti,” rekla je Kovačević.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn