DAN GRADA PLETERNICE – Grad ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje prateći suvremene europske trendove | Slavonski.hr

DAN GRADA PLETERNICE – Grad ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje prateći suvremene europske trendove

Datum objave: 06. 12. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PLETERNICA – Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice povodom Dana grada i njegovog nebeskog zaštitnika svetog Nikole održana je danas u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Uz gradonačelnicu Antoniju Jozić i predsjednika Gradskog vijeća Marijana Aladrovića kao domaćine, gosti ove svečanosti bili su još i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić te kao posebni gost i počasni građanin grada Pleternice general Mladen Markač. Gradonačelnica se u svom govoru osvrnula na sve uspjehe u proteklom razdoblju, ali i spomenula velike planove za budućnost Pleternice.

“Dan Grada Pleternice i blagdan svetog Nikole, našeg nebeskog zaštitnika, slavimo s ponosom zahvalni generacijama naših sugrađana koji su u stoljećima bogate i burne povijesti na ovim prostorima očuvali hrvatsko ime, vjeru i opstojnost hrvatskog naroda. Danas se s ponosom sjećamo svih tih pleterničkih sinova i kćeri, a s posebnim pijetetom sjećamo se naših hrvatskih branitelja u kojima je tuklo hrvatsko srce i koji su prošli ratišta diljem Lijepe naše ponosno ispisujući povijest neovisne hrvatske države. Prije nekoliko dana na Papuku smo otkrili spomen obilježje jedanaestorici poginulih hrvatskih branitelja kao trajan spomen na njihovu žrtvu i ideale koje su živjeli. I upravo ideali koje su živjeli su okosnica i mog djelovanja – dati sebe za zajednicu u kojoj živim, stvarati i stvoriti okruženje za gospodarski rast i razvoj našeg grada, stvarati i stvoriti grad po mjeri čovjeka, grad u kojem je ugodno živjeti, raditi i odgajati djecu. Problemi i izazovi s kojima se nosimo nisu mali, oni često premašuju okvire u kojima možemo djelovati no sigurna sam da idemo u dobrom smjeru i da će se vizija koju smo zacrtali u strategiji razvoja našeg grada – postati gospodarski najrazvijeniji grad u županiji, grad ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove – i ostvariti”, rekla je u uvodu gradonačelnica Jozić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“U obavljanju svoje časne dužnosti imam priliku susresti ljude diljem naše Domovine, ministre, državne tajnike, ravnatelje, direktore, kolege gradonačelnike, poduzetnike, obrtnike, političare raznih stranačkih opcija. I svi o Pleternici govore kao primjeru, kao gradu pametnog upravljanja, primjeru korištenja sredstava EU fondova. Govore o pleterničkoj kreativnosti, entuzijazmu i iskoraku kojeg smo načinili među  128 gradova i 428 općina u prelijepoj nam Domovini. I dok neki pokušavaju obezvrijediti svaki korak kojeg smo napravili ja ću biti upornija u nastojanjima da se o našem gradu i njegovom pozitivnom iskoraku još više piše i govori. A pisali su mnogi i objavljivale sve nacionalne televizijske kuće – rezultate Instituta za javne financije koji je Pleternicu svrstao u TOP10 hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava, istraživanja koliko gradovi troše za plaće službenika pa je Pleternica proglašena najštedljivijim gradom u Hrvatskoj i sve do nedavnog izvješća Državnog zavoda za statistiku koji je najveći porast zaposlenih zabilježio upravo u. I bilježit će još više. Ovaj moj časni mandat bit će mandat gospodarskog rasta i razvoja. Simbolika možda leži i u tome što je prvi projekt odobren u novom mandatu upravo projekt za razvoj gospodarstva –  8,3 milijuna kuna vrijedan projekt E-inkubatora”, rekla je Jozić.

Rekla je kako je program poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva u okviru Proračuna za 2018. godinu „težak“  10 milijuna kuna. Činjenice su to s kojim se malo koji grad u RH može pohvaliti i rezultat su strateškog promišljanja i dugoročnog planiranja.
“Iznimna ulaganja planiraju se u odgojno-obrazovnu infrastrukturu. Osim što sufinanciramo dječje igraonice u 4 naša naselja, a po programu odobrenom od strane Ministarstva obrazovanja, Grad Pleternica osnivač je Dječjeg vrtića Tratinčica. 2013. godine otvorili smo novoizgrađeni vrtić i u njega tada preselili dvije odgojne skupine. Tijekom ove 2017. godine odgovorili smo na jedan veliki izazov koji je pred nas postavljen – liste čekanja. U ovoj godini otvorili smo tri nove skupine i danas s ponosom mogu reći da je pleternički vrtić pun, svih sedam odgojnih skupina te četiri skupine predškolaca. Četiri godine nakon završetka izgradnje novog vrtića suočeni smo s novim izazovom unatoč svima onima koji su se podsmjehivali kad smo ga gradili i koji su govorili da bolje da smo to namijenili za starački dom nego za djecu jer djece nema … Ne samo da ima djece, nego smo ozbiljno pristupili i ideji nadogradnje našeg vrtića i dižemo ljestvicu još više. Ne samo da ćemo u okviru vrtića imati nove odgojno-obrazovne skupine, imat ćemo, kao prvi grad u našoj županiji, a čini mi se i u Slavoniji, i bazen u sklopu dječjeg vrtića. I to ne samo za djecu upisanu u vrtić, već za sve zainteresirane, za školu plivanja, rekreaciju”, u svom je govoru istakla gradonačelnica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kazala je da kako bi opravdali status u TOP10 hrvatskih gradova po povlačenju sredstava EU fondova, trenutačno se u Pleternici provode 4 EU projekta. “Jedan od njih je prekogranični projekt Kulturna ruta bećarca i gange kojeg provodimo u partnerstvu s našim prijateljima iz Tomislavgrada. Projekt je ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna, a između ostalog obuhvaća i izgradnju središnjeg gradskog trga – trga bećarca i muzeja bećarca. Zašto bećarac? Iz jednostavnog razloga jer je to hrvatski napjev, nematerijalna kulturna baština upisana čak i u registar UNESCO-a i jer je grad prije 4 godine, a na inicijativu najboljeg turističkog vodiča u Hrvatskoj, Vlade Štibrića, zaštitio naziv Muzeja bećarca kao prvog i jedinog u svijetu. Na taj način željeli smo pozicionirati naš grad na turističku kartu Europe. Uz Svetište Gospe od Suza i vjerski turizam, vinske ceste, gastronomiju, enologiju i poznatu slavonsku gostoljubivost vjerujem da Pleternica ima što ponuditi svijetu. I možda su nam koraci mali, ali koračamo naprijed, bilježimo povećan broj smještajnih kapaciteta, noćenja i boravaka”, samo su dijelovi govora gradonačelnice Jozić koja je još spomenula uspjehe kao što su  radovi na rekonstrukciji Multimedijalne dvorane – budućeg interpretacijskog centra Terra Panonica vrijedan 20,8 milijuna kuna, odvijaju se i radovi na rekonstrukciji brane, projekt vrijedan oko 6 milijuna kuna čiji se završetak očekuje tijekom 2018. godine izgradnjom desnog zida te uređenjem korita ispod samog slapa. Nositelj investicije su Hrvatske vode.

“Puno je još investicija o kojima bih mogla govoriti, malih projekata naših udruga na koje smo iznimno ponosni, športskim uspjeha naših nogometnih klubova, djeci, mladima, sufinanciranju nabave školskih udžbenika, prijevoza učenika, projektu pomoći u kući za naše stare i nemoćne za što smo prošli petak dobili i ugovor o financiranju, no vjerujte mi trajalo bi predugo. Vjerujem da će u vremenu koje nam slijedi, a posebice pri donošenju proračuna Grada Pleternice, biti prilike za detaljno nabrajanje svega planiranog. Ono što već sada mogu najaviti je rekordna visina proračuna našeg grada koji će biti  usvojen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća”, rekla je gradonačelnica.Svečana sjednica bila je prilika i za nagrade grada koje su primili Mateja Ostojić, Mario Borna Mjertan, Kulturno umjetničko društvo Orljava Pleternica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sesvete, Elvio Florian, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica dok je za počasnog građanina Pleternice proglašen fra Jozo Grbeš.

TEKST: B. Miščević      FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn