CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGERA – Dolazi 16 ekipa iz 13 zemalja s 5 kontinenata! | Slavonski.hr

CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGERA – Dolazi 16 ekipa iz 13 zemalja s 5 kontinenata!

Datum objave: 14. 6. 2018. | Kategorija: Sport

Popis sudionika - karta

LIPIK – Poznati su svi sudionici Cedevita Lipik 3×3 challengera, turnira u novom olimpijskom sportu – uličnoj 3×3 košarci, koji će u Lipiku biti odigran 22. i 23. lipnja. Ovaj gradić sa 2.170 stanovnika definitivno postaje središte 3×3 svijeta jer u Lipik dolazi 16 ekipa iz 13 zemalja sa 5 kontinenata!

Cedevita Lipik 3×3 challenger, turnir koji će u Lipiku biti odigran 22. i 23. lipnja, već dvije godine u svijetu 3×3 ulične košarke nosi epitet najboljeg challengera na svijetu. Ovo je prvi 3×3 turnir uopće na europskom tlu na kojem će nastupiti ekipe s 5 kontinenata (Azija, Južna Amerika, Australija i Oceanija, Sjeverna Amerika i Europa). Također biti će ovo jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku – „najmanjoj svjetskoj 3×3 metropoli”. Ove sezone će tom epitetu zasigurno biti pridodan i epitet „najraznovrsniji“. Razloga je što će u Lipiku zaigrati 16 ekipa koje dolaze sa čak 5 kontinenata i iz 13 zemalja. Konkretnije, u Lipiku će igrati: Tokyo (Japan), Colonia (Urugvaj), Townsville (Australija), Princeton (SAD), Riga (Latvija), Gdanjsk (Poljska), Humpolec (Češka), Moskva Inanomo i Gagarin (Rusija), Nice (Francuska), Ljubljana East i Kranj (Slovenija), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Beograd i Ralja (Srbija), Split (Hrvatska)

Ulična 3×3 košarka je prošlo ljeto postala novi olimpijski sport i svoju će premijeru doživjeti 2020. godine na igrama u Tokyu. Ranija istraživanja Međunarodnog olimpijskog odbora su pokazala da je ovaj sport, najbrži rastući urbani sport, a primjer Lipika koji će ugostiti ekipe iz Azije, Australije i Oceanije, Južne i Sjeverne Amerike te Europe, potvrda je kako je 3×3 ulična košarka definitivno postala globalni trend!

Ovo je prvi uopće turnir na europskom tlu na kojem će nastupiti ekipe sa čak 5 kontinenata, a pojedine ekipe će upravo u Lipiku imati svoju europsku premijeru. Među njima je ekipa Tokya, grada u kojem će za dvije godine 3×3 košarka imati svoju olimpijsku premijeru. Tokyo čine igrači koji su ujedno i 3×3 reprezentacija Japana. U Lipiku će se Europi prvi puta predstaviti i ekipa iz grada Colonia di Sacramento iz Urugvaja te australski Townsville Thunder.Šlag na lipičku 3×3 tortu stigao je iz Američkog košarkaškog saveza koji je zatražio pozivnicu za njihovu aktualnu 3×3 reprezentaciju – ekipu Princetona koja je ove sezone već osvojila challenger u kineskom Huaianu, pobijedivši u finalu Liman rezultatom 21:19.
O ekipama možete saznati više OVDJE

Lipik 3x3 challenger

U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 challengera, ove godine će ih biti 21 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Hague… Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih 7 na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu. Najbolji svjetski igrači 3×3 ulične košarke će se u Lipiku boriti za fond novčanih nagrada od 20.000 dolara, a pobjednik i finalist ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3×3 Challengera će izboriti nastup na WT Mastersu u švicarskoj Lauseannei. Ovo će biti jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku.

FIBA 3×3 je u travnju promovirala Udrugu Libox, organizatore Cedevita Lipik 3×3 challengera, u svoje svjetske supervizore, a dodatno je dala na važnosti turniru u Lipiku kroz nikad atraktivniju akreditaciju Satelit kvalifikacijskih turnira. Tako su Satelit turniri za Lipik ove godine odigrani u Australiji (Melbourne), Rusiji (Moskva), BiH (Sarajevo), Danskoj (Kopenhagen), te dva kvalifikacijska turnira u Hrvatskoj; Varaždin i Zagreb. Kao i lani, Lipik će i ove godine biti domaćin seminara za 3×3 suce, 3×3 clinic akademije koja će biti organizirana u sklopu Cedevita Lipik 3×3 challengera i koja će trajati od 21. do 23.6. Na ovoj akademiji se očekuju suci iz cijele Europe, a lani je sudjelovalo 12 sutkinja i sudaca iz 7 zemalja.

Osim sportskog spektakla koji je prema kvaliteti i atraktivnosti ekipa definitivno zagarantiran, posjetitelji će u ponudi imati i pregršt pratećih sadržaja uz bogatu ponudu i neizostavne partye u čuvenom prostoru robne kuće Budućnosti u Lipiku. Posebno atraktivan će biti zabavni dio programa u subotu 23. lipnja kada će publika u Lipiku imati prilike uživati u nastupila atraktivnih Cedevitašica – cheerleadersica KK „Cedevita“ Zagreb, kao i u nastupu plesačica i plesača iz Plesnog studija Fusion.

TEKST: S,P/ M.B       FOTO: Cedevita Lipik

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn