BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Predsjednica RH svoj ured privremeno preselila u Brodsko-posavsku županiju | Slavonski.hr

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Predsjednica RH svoj ured privremeno preselila u Brodsko-posavsku županiju

Datum objave: 09. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izmjestila je Ured u Brodsko-posavsku županiju te, zajedno sa županom Danijelom Marušićem i gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, nazočila podizanju predsjedničke zastave ispred zgrade Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu.

U prigodnom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović poručila je kako je u Brodsko-posavsku županija došla razgovarati s predstavnicima županije, gradova i općina o razvojnim planovima, ali o problemima koji tište građane Brodsko-posavske županije te naglasila da su nove investicije i zapošljavanje ključni za Slavoniju, Baranju i Srijem.
“Mnogo se s pravom očekuje od mjera u sklopu projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem, posebice kada je riječ o otvaranju prostora novim proizvodnim i drugim razvojnim investicijama s krajnjim ciljem pune zaposlenosti, rasta plaća i standarda. To je od ključne važnosti kako bismo zadržali mlade i očuvali ljudske resurse za buduće generacije”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podržala je nastojanja da se što više novca povuče iz europskih fondova, ali se i zalaže za pojačana državna ulaganja, kao i ulaganja javnih poduzeća. “Hrvatskoj su potrebni daljnji, ciljani iskoraci u decentralizaciji”, kazala je Predsjednica te ustvrdila da svaka mudra država vodi regionalno diferenciranu investicijsku i demografsku politiku.
“Očekujem stoga da će paket zakona nove faze porezne reforme ići u tom pravcu i omogućiti bitno manje troškove investiranja i veće plaće, posebice na područjima koja opravdano traže i očekuju povećanu državnu skrb”, poručila je.
Predsjednica se osvrnula i na problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu kazavši kako je sazvala sastanak sa svim ključnim dionicima kako bi se taj problem razriješio. Podsjetila je kako je već ranije razgovarala s predsjednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, prije nekoliko dana i s ministrom vanjskih poslova Ruske federacije od kojega je, kazala je, dobila uvjeravanja kako je Ruska federacija predana rješavanju toga problema.

Pozdravljajući Predsjednicu Republike, župan Danijel Marušić zahvalio je na dolasku kazavši kako njezin dolazak predstavlja ohrabrenje za sve stanovnike te županije, od starih do mladih, s jasnom porukom da ostanu živjeti na rodnom tlu. “Ako smo mi u Slavoniji pomalo pokleknuli, vi nam pružate ruku, pomažete da ustanemo i ostanemo ponosni, kakvi ljudi ovoga kraja i jesu”, kazao je župan Marušić. Zastavu predsjednice Republike na jarbol ispred zgrade županije podigla je učenica slavonskobrodske Gimnazije Ana Imrović.

Prije dolaska pred županiju, predsjednica Grabar-Kitarović položila je cvijeće i zapalila svijeću kod spomenika ‘Prekinuto djetinjstvo’ koji je podignut u spomen na 402 dječaka i djevojčica, smrtno stradalih u Domovinskom ratu u Hrvatskoj od kojih je samo u Slavonskom Brodu život izgubilo 29 djevojčica i dječaka.

Nakon obraćanja nazočnima Predsjednica je u Privremenom uredu u zgradi Brodsko-posavske županije održala radne sastanke s predstavnicima Županije i vodstvom Grada. Potom se susrela s prečasnim Ivanom Lenićem, dekanom Slavonskobrodskoga dekanata te predstavnicima nacionalnih manjina. U nastavku programa predviđen je susret Predsjednice s udrugama i pojedincima s područja Brodsko-posavske županije te predstavnicima udruga hrvatskih branitelja s kojima će položiti vijenac kod spomenika hrvatskim braniteljima.

IZVOR: www.bpz.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn