BOŠNJAK CRAFTING – Žedni? Navratite na BOŠNJAK CRAFTING i saznajte što je dobro pivo! | Slavonski.hr


BOŠNJAK CRAFTING – Žedni? Navratite na BOŠNJAK CRAFTING i saznajte što je dobro pivo!

Datum objave: 20. 8. 2015. | Kategorija: Susreti

pivo 1

NOVA GRADIŠKA -  Zanimljiva ta fascinacija Hrvata pivom. Dobro, možda nam, je, onako, nacionalno u genima, generalno oduševljenje alkoholom.I pijenjem kao takvim. Ali, nikada mi do kraja nije bilo jasno ( iako, sam, koliko god to zvučalo neženstveno, ovako javno izrečeno, i ja jedna od onih žena koje vole popiti dobro pivo), od kuda se i kako, kojim čudnim putevima svile i trgovine, pivo toliko udomaćilo „u nas“, u srcu Slavonije, nadomak Zlatne doline, kolijevke vinarstva.

Nova Gradiška, pak, s druge strane, alibi za guštanje, ima odavno. Jer, kažu povjesničari, a potvrđuju brojke, upravo je čuvena Pivovara Lobe  u razdoblju od 1850.do 1945.godine, bila najznačajnija gospodarska tvrtka ovih prostora, ali i (pazi sad ovo?!), mjesto na kojemu se kuhalo Ožujsko pivo, ova ista današnja Žuja! Ajd, ti sad nemoj pit; pivo i nemoj biti ponosan Novogradiščanin ( stari je Dragutin,plemeniti Lobe, doduše bio Požežanin, ali dobro je da je zaobišao potencijale vinorodne Graševine). Koji god bili razlozi- sociološki, kulturološki ili ini, pivo se, eto, udomaćilo. I, mi ga, onako, nacionalno, pijemo „sve u šesnajs’t“. I što je još bolje – čini se kako itekako počinjemo prepoznavati  potencijale poduzetničke. A, to je ono, čemu treba skinuti kapu.U ovom slučaju, nazdraviti. Pivom, dakako. Jer, sve je više mladih, promoćurnih Loba, koji, kuhajući pivo u vlastitim podrumima, napipavajući recepte po you tubeu, testirajući vlastite okusne pupoljke i trenirajući kreativnost, od Slavonije, polako, ali sigurno, stvaraju središte takozvane CRAFT scene ( detaljnije u nastavku, iako svaki ljubitelj piva koji drži do sebe i bez pojašnjenja, zna o čemu je riječ).

Potvrda za tako smionu tvrdnju stiže već u petak, 21.kolovoza na „eventu“ zvanom BOŠNJAK CRAFTING (CRAFT ( eng.vještina )– NG-akronim, grad, najmlađi u Hrvatskoj). Riječ je o turističko-gastronomsko-pivskoj umotvorini ženskog dijela obitelji Bošnjak, iste one koju smatraju pionirima malog i nezavisnog hrvatskog pivarstva u ovom dijelu Slavonije, obitelji koja je ponosni vlasnik prve kušaonice piva na ovim terenima, ali i proizvođač piva o kojemu u superlativima pišu svi oni koji o pivu znaju aposolutno sve (uključujući kolegu novinara, Domagoja Jakopovića-Ribafisha, ali i ekipu specijaliziranog portala Pivnica.net). Dakle, ideja je BOŠNJAK CRAFTINGA ( zgodne kovanice od engleske riječi „cratf“ što znači vještina i predstavlja umijeće pravljenja piva, ali na način totalno i potpuno i aposlutno drugačije od korporativnog pivarstva i oznake za Novu Gradišku) po prvi puta, na ovom području, okupiti mini pivovare i craft piva, predstaviti ih svima onima željnima i žednima degustacije, družiti se, razmijeniti iskustva, ali i ponešto naučiti kroz posjet tvrtki „Slavonija slad“- trenutno jedinoj hrvatskoj tvornici pivarskog slada, elementa bez kojega nema piva i OPG-u Bošnjak u Sičicama, naravno, kao primjeru dokazano dobre prakse.

n_2588

Nakon edukativne „ekskurzije“ i ludo dobrog ugošćivanja kod domaćina ( a, to su, tek druženja o kojima pišu specijalizirani pivski mediji , a prepričavaju turisti, usputni gosti namjernici, kao i sve veći broj istinskih zaljubljenika u dobro pivo koji u Sičice , vođeni pisanom i usmenom predajom i preporukom, navraćaju gotovo svakodnevno), mali, nezavisni genijalci u proizvodnji craft piva svoje će zlatno-žuto veličanstvo skuhano od kvasca, hmelja, ječma i vode, do dugo u noć nuditi Novogradiščanima i njihovim gostima. A, kud ćeš bolje prilike za predstaviti se od tamburaške večeri  20. „Glazbenog ljeta“.?! Ukoliko ste disciplinirano, s pažnjom i razmišljanjem uspjeli tekst pročitati do ovog dijela, zasigurno ste dobrano i ožednjeli. Stoga, slijedi nagrada-naravno, u vidu piva.

PIVO

Na Bošnjak Craftingu, službeno od 19.30. neslužbeno i ranije, dobro pozicionirani negdje na novogradiškom Korzu(  radi točne i pouzdane turističke legende recimo kako su Bošnjaci svoje goste s pivom ranijih godina dočekivali smješteni u neposrednoj blizini pozornice, ali, za svaki slučaj, prošetajte središnjom gradskom ulicom i pronađite ih sami) u petak, 21.kolovoza očekaju vas slijedeći majstori- mini pivovara „MBC“ Požega, Varionica, Nova runda i Hold’em Brewery Zagreb, Razum Samobor, Ličanka Pazarište i ,naravno, Bošnjak Sičice. Naći će se tu i jedno craft pivo koje, doduše, ne dolazi iz male craft pivovare, nego iz industrijske pivovare Daruvar , ali, kažu kako ga valja probati. Radi lakšeg snalaženja i potrebnih visinskih priprema , tom će se prigodom, točiti Slawoner blond ale, Slawoner best bitter, American Pale Ale, Belgijski Witbier, All in, lager svijetli – Vilenak, lager crveni – Coprnica, lager crni – Norc, Velebitsko svijetlo i tamno, Apa, Brale, ABA-peti element,i zucker kommst zu last, rekli bi pravi znalci i uživatelji piva- pivo domaćina-Bošnjak Original i sasvim poseban, vjerujte mi na riječ- Bošnjak Bazger.

Dakle, ponuda-više nego dobra. Jedini je problem što se istog vikenda pivske fešte događaju na još tri mjesta-u Daruvaru, Karlovcu i Splitu.Iako je ova novogradiška ,službeno i novinarski kvalitetno, najavljena na Pivnici.net. Pa, ako su je znalci prepoznali kao vrijednu, što se ima premišljati?! Kako god okrenuli, s kojeg god kraja zemlje dolazili, Nova Gradiška vam je ipak, nekako, najviše na ruku. A i pivo bolje klizi uz tamburicu u podlozi… Dakle,ovim iznimnim događajem najmlađi bi se grad u Hrvata ponovno, nakon dugih 70-ak godina ( sad još malo povijesti-Lobina pivovara koja je ratne 1940.godine postala podružnica Zagrebačke dioničke pivovare i tvornice slada, tri godine kasnije, obustavlja proizvodnju) , s pravom i ponosom, mogao upisati na pivske karte Hrvatske. A, onda bi, za koju godinu, kroz Slavoniju, umjesto trenutnih vinskih ( koje,čini mi se, unatoč ogromnom trudu i dobrim idejama, baš nešto posebno i ne obilaze turisti), mogle proći pivske ceste. Za početak, na relaciji Sičice-Nova Gradiška-Požega.Jel, potrebno išta više reći? Živjeli! I vidimo se na BOŠNJAK CRATFINGU!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB    FOTO: plakat/pivnica.net

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn