BOGATSTVO RAZLIČITOSTI – U Našicama predstavljena knjiga "Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864.-2018.)" | Slavonski.hr

BOGATSTVO RAZLIČITOSTI – U Našicama predstavljena knjiga „Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864.-2018.)”

Datum objave: 27. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

NAŠICE – U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, u organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice i Matice slovačke Osijek, predstavljena je knjiga “Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864.-2018.)”, autora Andrije Kurica, predsjednika Matice slovačke Osijek.

S ciljem čuvanja tradicije i veza s matičnom domovinom i promicanja multikulturalnosti, Matica slovačka Osijek u suradnji s Hrvatskom narodnom knjižnicom i čitaonicom Našice u prostoru izložbenog salona Zavičajnog muzeja organizirala je predstavljanje knjige “Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864.-2018.)”, autora Andrije Kurica, aktualnog predsjednika Matice slovačke Osijek. Ovaj srednjoškolski profesor, savjetnik za školstvo slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, urednik i voditelj emisije Radio Osijeka namijenjene Slovacima, dolaskom na čelnu poziciju Matice u sva je slovačka udruženja uveo brojne promjene i potaknuo izradu publikacija, zbog čega svako manjinsko naselje ima vlastitu monografiju.

U ulozi autora, Andrija Kuric u predstavljenoj knjizi pojašnjava zbog čega su u nekim mjestima Slovaci odmah po dolasku osnivali škole i organizirano učenje materinskog jezika, a zašto se u nekima, primjerice na području grada Našice, u selima Jelisavcu i Markovcu Našičkom, na to čekalo godinama.

Kao i predstavljanje i knjiga je dvojezična, a namijenjena je prvenstveno stručnjacima i svima koje zanimaju slovačka kultura i jezik. Goste promicije, jezikoslovce, zaljubljenike u knjigu i brojne Matičare, na početku druženja pozdravila je Silvija Šokić, ravnateljica knjižnice, predstavljajući ustanovu kojoj je na čelu kao posebno multikulturalno mjesto s iznimno vrijednom građom Zavičajne zbirke i Središnje knjižnice Slovaka.

O autoru i njegovom djelu govorili su profesorica Marija Pepelko, tajnica Saveza Slovaka Branka Baksa, kustosica Slovačkog centra za kulturu Našice Tatjana Seničanin i autor, Andrija Kuric, a predstavljanje su, kazivanjem stihova na slovačkom jeziku uz pratnju profesorice mentorice Ane Marošević , prigodno upotpunili učenici Osnovne škole kralja Tomislava i članovi glazbene skupine Matice slovačke Osijek, čiji je član i autor predstavljenje knjige “Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864.-2018.)”

TEKST: I. Ćosić        FOTO: I. Ćosić

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn