BIBLIOBUS- Pokretna knjižnica koja bi obuhvaćala pet gradova i pet općina | Slavonski.hr


BIBLIOBUS- Pokretna knjižnica koja bi obuhvaćala pet gradova i pet općina

Datum objave: 10. 11. 2014. | Kategorija: Društvo

P1090726

POŽEGA – Povodom Dana hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenog, djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice  Požega priredili su predavanje na temu “Bibliobusna služba u Požeško – slavonskoj županiji”.

Prvi dio predavanja vodila je Vlasta Peći Marčetić – voditeljica Odjela za odrasle na temu “Povijest bibliobusnih službi u svijetu u Hrvatskoj i sadašnje stanje bibliobusa u Hrvatskoj”, zatim je Branko Šimunović kao dosadašnji voditelj Matične službe govorio o situaciji u poslijednjih deset godina u Požeško-slavonskoj županiji i pokušaju osnivanja bibliobusnih službi i stacioniranih knjižnica, dok je  voditeljica Matične službe Mirjana Francolić  predstavila relevantne podatke i planove pokretanja bibliobusne službe u budućnosti.

P1090725

“Radili smo proračune na osnovu sadašnjih iskustava drugih bibliobusnih službi. To bi bila mreža pokretnih knjižnica koja bi obuhvaćala svih pet gradova i pet općina u našoj županiji. Ono što je najvažnije da bismo mi pokušali samu nabavu bibliobusa aplicirati prema EU fondovima preko strategija razvoja Grada Požege i Požeško-slavonske županije. Druga mogućnost nabavke bibliobusa je putem donacija jer nekoliko knjižnica u Hrvatskoj bibliobus je nabavljen putem donacija bogatih europskih zemalja, na primjer Danske. Oni su kulturno osvješteni i odriču se svojih bibliobusa jer prave stacionirane knjižnice i u manjim gradovima,” rekla je voditeljica matične službe Gradske knjižnice i čitaonice Požega, Mirjana Francolić.

Bibliobusna služba je projekt koji su djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Požega priložili u razvojnu strategiju grada i županije i čije su izrade u tijeku.

TEKST: Tomislav Milanović   FOTO: T.Milanović

 

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn