7. POKLADNO JAHANJE U ŽUPI BUČJE – Ljepota slavonske tradicija zagrijala srca | Slavonski.hr

7. POKLADNO JAHANJE U ŽUPI BUČJE – Ljepota slavonske tradicija zagrijala srca

Datum objave: 10. 2. 2018. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BRODSKI DRENOVAC/BUČJE/ZAGRAĐE – Sedmo po redu Pokladno jahanje u župi Bučje koje su i ove godine organizirali članovi Konjogojstvene udruge Pleternica okupilo je jahače i zaprege iz Požeško-slavonske i susjednih županija. Već po tradiciji okupljanje je obavljeno u Brodskom Drenovcu u dvorištu OPG Kovačević odakle je povorka krenula prema Bučju i Zagrađu. Ljepota slavonske tradicije zagrijala je srca i brojnih gostiju.

Prigodnim riječima gizdave i raspjevane konjanike i okićene zaprege pozdravili su gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Pleternica je ponosna na svoju tradiciju, polako raste i Muzej bećarca, ali bećari i bećaruše na konjima živa su tradicija, dio identiteta ovog kraja, kaže nam gradonačelnica Jozić.”Pleternica je poznata po tome da čuva svoju tradicijsku kulturu, da od zaborava pokušavamo očuvati sve narodno blago, folklor, ruho, pa u konačnici ovdje je danas i naša Konjogojstvena udruga, po sedmi puta organizirano je jahanje župe Bučje te i tako, na živi način i kroz živi prikaz čuvamo naše običaje,” rekla nam je gradonačelnica Jozić dodajući kako sve ima i jednu višu razinu za budućnost jer turizam je jedan od priorteta u razvojnoj strategiji pleterničkog područja, a upravo tradicijske manifestacije iznimno su važan dio takvog promišljanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ova manifestacija je sastavni dio svih događanja u gradu Pleternici i nakon Adventa i Nove godina ona nas prva uvede u kalendar događanja Grada, odnosno posebice ovog područja. I dalje ćemo nastojati očuvati ove običaje, zajedno s našom konjogojstvenom udrugom, a u planu nam je ovdje na prostoru župe Bučje urediti jednu kuću koja bi i vizualno i glazbom te ostalim sadržajima bila pravo etno središte, jer pokladno jahanje je jednom u godini, a mi trebamo cijelu godinu podsjećati ljude koji ovdje dolaze na sve ono što ovdje imamo,” rekla je gradonačelnica Jozić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konjogojstvena udruga Pleternica okuplja više od 30 konjogojaca i ljubitelja konja sa 70-tak grla raznih pasmina, a entuzijazam koji imaju dodatnu snagu dobiva upravo na ovakvim manifestacijama, rekao je predsjednik Tomislav Hip. “Ove godine, osim našeg ima još devet pokladnih jahanja pa je nešto manji broj jahača, oko 20, ali tradicija se čuva. Danas je stanje u konjogojstvu teško, poticaji su simbolični, pa samo zaljubljenici, kako mi u šali kažemo “mi budale” držimo konje, ali kad ovako izađemo srce je puno,” rekao nam je predsjednik Hip. S jednakom ljubavlju o konjima i običajima govorio nam je i domaćin Franjo Kovačević koji je po sedmi put širom otvorio kapiju i ugostio pokladnu povorku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Volim ja to, to je ljubav prema ljudima, prema konjima koji su uvijek bili dobri i gizdavi. Taj konj je nama bio sve – od prijevoza do doktora, krštenja u svatove, do oranja i rada da prehranimo obitelj. Uvijek sam imao gizdave konje, pa volim kad se ovako okupe, posebno kad vidim mlade jahačice i jahače,” rekao nam je gazda Franjo. A razigrani ljepotani,vjerni pratitelji slavonskog čovjeka, i danas su pokazali da, iako više nisu gazdina uzdanica, s pravom su i dalje njegov najveći ponos.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn