5. SJEDNICA SAVJETA ZA SBS – Najveće ulaganje u Slavoniji u posljednjih 15 godina | Slavonski.hr

5. SJEDNICA SAVJETA ZA SBS – Najveće ulaganje u Slavoniji u posljednjih 15 godina

Datum objave: 20. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

IMG_3952

VINKOVICI – Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Vinkovcima 5. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nakon koje su potpisani 1,3 milijarde kuna vrijedni ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija.

U svojem je uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade naveo da je u okviru Projekta Slavonija vrijednog otprilike 2,5 milijarde eura odnosno 19 milijardi kuna do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna ili 36% ukupnog iznosa. Podsjetio je na to da je ova Vlada izdvojila već 4,5 milijarde kuna za različite programe zapošljavanja žena i mladih, osoba s invaliditetom te osoba koje su teže zapošljive, dugo izvan tržišta rada ili starije dobi.

„Sve su te skupine dobile šansu da nađu posao i zarade svoj kruh. Niz je infrastrukturnih projekata od nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge, cestovne infrastrukture u Vinkovcima, obilaznice, brojnih projekata u domeni okoliša, energetike, komunalnoga gospodarstva, koji se potpisuju, ili su u tijeku ili se planiraju“, naveo je predsjednik Vlade, dodajući da je Vlada vrlo ambiciozno krenula  s aktiviranjem i stavljanjem u funkciju državne imovine, sve u okviru brojnih  aktivnosti koje Vlada poduzima prema Slavoniji. „Važna komponenta je i turizam. Želimo da se upravo u Slavoniji ojača kontinentalni turizam, a posebni projekti koje planiraju Ministarstvo turizma i Turistička zajednica su također u tijeku“, napomenuo je.

Plenković je najavio da će sljedećega tjedna na sjednici Vlade biti nekoliko zakonskih prijedloga: Zakon o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima, Zakon o otocima, Zakon o stambenom zbrinjavanju u potpomognutim područjima. „S Europskom komisijom traju završne konzultacije u vezi sa Zakonom o Gradu Vukovaru, dakle, jedan paket zakona koji se nadograđuju na sve ono što već sada radimo u segmentu regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije“, naglasio je. Podsjetio je da je Vlada zakonskim aktima i poreznom reformom ostavila više prihoda jedinicama lokalne i područne samouprave.

Ug1

 

1,3 milijarde kuna za razvojne projekte

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sa županijama su potpisali Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Sporazumom se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti od 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Radi se o prvom, pilot-projektu između Vlade i slavonskih županija kojemu je svrha odgovoriti na ključne društvene izazove, jačanjem konkurentnosti i poticanjem ravnomjernoga regionalnog razvoja, smanjenjem siromaštva i poboljšanjem uvjeta života u slavonskim županijama. Ministrica Žalac sa Svjetskom je bankom potpisala tzv. RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem za pružanje savjetodavnih usluga slavonskim županijama radi povećanja učinkovitosti korištenja europskih fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.–2020.) s pripremom za sljedeću financijsku perspektivu odnosno sedmogodišnji europski proračun.

Po završetku Savjeta, potpisano je više od sto ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće. Ugovore ukupne vrijednosti od 530 milijuna kuna s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, te ministri Oleg Butković, Darko Horvat i Tomislav Ćorić,  državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.

Kako je najavljeno sljedeći sastanak Savjeta planira se u Osječko-baranjskoj županiji, kada bi Hrvatsku trebala posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalni razvoj  Corina Crețu.

IZVOR: vlada.gov.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn