5. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE – Šokački sajam, Čvarkijada, baština i običaji | Slavonski.hr

5. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE – Šokački sajam, Čvarkijada, baština i običaji

Datum objave: 07. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

VETOVO – Etno susreti Požeštine u svom jubilarnom, petom izdanju održat će se u nedjelju 21. listopada na prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, grada Kutjeva, grada Požege, te ostalih općina i gradova, uz pomoć brojnih sponzora.

“Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje, stare i izvorne narodne nošnje, pjesmu i ples, pripremu starih autohtonih jela, te sakupljaju stare autohtone predmete seoskog i gradskog domaćinstva. Vratit ćemo staru trpezu, stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote,” najavio je Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji organiziraju ovu tradicionalnu etno i gastro manifestaciju.

Program 5. Etno susreta Požeštine počinje od 11 sati nizom natjecanja – Izbor najstarije narodne nošnje – Izbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva – Izbor tradicijskog uređenja stola – Izbor autohtonih jela – Izbor najljepše djevojke za udaju i njene dvije pratilje – Festival voćnih rakija, likera i pekmeza – Sportski susreti Olimpijada starih sportova s 8 kategorija starih, već zaboravljenih sportova.

“I ove godine organizirat ćemo ponovno jedan pravi Šokački sokak sa šokačkim sajmom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Ove godine imamo već prijavljen nastup i gostovanje KUD-ova s Brodskog i Novogradiškog područja, gostiju iz Belišća, Valpova, Bizovca, Osijeka, Đakova, Baranje i dr. susjednih mjesta,” dodaje organizator. Već nekoliko godina traje dobra suradnja učenica kreatorica Obrtničke škole koje su održale modnu reviju svojih kreacija u kojima dominiraju etno motivi, a ove godine prikazat će nove modele.

Manifestaciju će upotpuniti i 5. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju čvaraka.Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka uz bačvu vina koju poklanjaju i ove godine vinari iz vetovačke Udruge Veteri Castra. Sve ekipe, a do sada ih se u pripremi čvaraka okušalo preko 80, dobit će 20 kg leđne slanine i drva.
Prijave za sudjelovanje, i to još samo za najljepši stol, najljepšu djevojku za udaju i natjecanju Čvarkijada – jer Šokački sajam je već potpuno popunjen – na mob: 098/464-174.

TEKST: S.P./ V. P.       FOTO: S.P./ plakat

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn