4.POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU – Revitalizacija i očuvanje tradicije kao način unapređenja života | Slavonski.hr

4.POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU – Revitalizacija i očuvanje tradicije kao način unapređenja života

Datum objave: 12. 2. 2018. | Kategorija: Susreti

d2

DRAGALIĆ – Uspješno organiziranim 4.Pokladnim jahanjem i mještani Općine Dragalić od zaborava su sačuvali komadić tradicije. Riječ je o jednom od najatraktivnijih tradicijskih običaja ravničarskog kraja, vrijednom dijelu bogate kulturne baštine iz vremena Vojne krajine.

U organizaciji mjesnog KUD-a i Općine, četvrtu godinu za redom, Dragalićani su i njihovi gosti, zaljubljenici u konje i slavonsku tradiciju, na jedan dan oživjeli pokladno jahanje-stari graničarski običaj iz vremena Vojne krajine, obilazak „pajdaša“ s drugih graničnih postaja, na konjima, u svečanom „ruhu“, s pokladnim jelom i pićem. Riječ je, kažu znalci, o jednom od najatraktivnijih tradicijskih običaja, koji se posljednjih godina, na velika vrata vraća u slavonska sela.

d1

Na pokladnom jahanju u Dragaliću, uz čelnog čovjeka Općine, načelnika Zvonimira Karlika, županijskog pročelnika za poljoprivredu Željka Burazovića, saborskog zastupnika Davora Vlaovića i „domaćicu“ manifestacije-predsjednicu KUD-a Katicu Matijašević, okupili su se članovi lokalnih konjogojskih udruga i pojedinci-zaljubljenici u konje s područja Nove Gradiške i Brodsko posavske županije, želeći pokazati kako je, uz očuvanje i revitalizaciju tradicije, organizacija manifestacija poput ove, i način unapređenja života u Slavoniji.

TEKST: S. T.      FOTO: S. F.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn