23. BRODSKA FIŠIJADA – Kopančani Ivan Sever i Josip Kitanović kuhaju najukusniji fiš paprikaš! | Slavonski.hr

23. BRODSKA FIŠIJADA – Kopančani Ivan Sever i Josip Kitanović kuhaju najukusniji fiš paprikaš!

Datum objave: 02. 7. 2016. | Kategorija: Susreti

n

SLAVONSKI BROD – Ivan Sever iz Velike Kopanice obranio je prošlogodišnji naslov te pobijedio i na ovogodišnjoj 23. Brodskoj Fišijadi – Otvorenom prvenstvu grada Slavonskog Broda u kuhanju fiš paprikaša, koje je jučer na parkingu iza Stadiona kraj Save u Slavonskom Brodu okupilo mnoštvo građana i posjetitelja. Ali i brojne ekipe, njih 81 koji su se natjecali u pripremanju najboljeg i najukusnijeg fiša. Drugo mjesto osvojio je Josip Kitanović, također iz Velike Kopanice, vlasnik čuvenog restorana Đeram, a treći je bio Josip Antolović iz Beravaca.

Čini se da su u pripremanju fiš paprikaša ipak najveći majstori upravo u Velikoj Kopanici jer već četvrtu godinu za redom prva nagrada odlazi u to mjesto. „Tajna našeg najboljeg fiša je u kopaničkoj vodi“,  šali se pobjednik Ivan Sever ne otkrivajući nam što je u pozadini njegovog umijeća. „Kuham fiš već dvadesetak godina. Najvažnija je tu ljubav i dobra volja.  Evo, baš nas trojica, Kitanović, Antolović i ja sudjelujemo na brojnim fišijadama od Iloka, Baranje, Broda i Pleternice do Daruvara i Garešnice, čak i u susjednoj Srbiji. Ove godine smo već bili na 30-ak natjecanja i svuda smo ostvarili zapažene rezultate, ali nam je najdraža ova pobjeda na brodskoj Fišijadi. To za nas Kopančane nije slučajnost, veliko je to iskustvo jer smo učili kuhati fiš od jednog našeg velikog prijatelja i majstora iz Velike Kopanice, pokojnog Pavla Križana“, rekao nam je pobjednik Ivan Sever, koji će predstavljati Brodsko posavsku županiju na državnoj Fišijadi.

01 Ivan Sever

Brodska Fišijada, već 23. po redu, zasigurno je po broju natjecatelja ali i samih posjetitelja jedna od najmasovnijih u regiji, a i ove godine sjajno organizirala Turistička zajednica grada Slavonskog Broda. Za sve natjecatelje osigurali su po tri kilograma očišćene ribe ujednačene kvalitete, stol i klupe za ugošćavanje, te zdjelice za fiš s priborom, a svi građani mogli su po simboličnim cijenama kušati fiš paprikaš, koji je kuhan u velikom kotlu. „Prva fišijada organizirana je u Slavonskom Brodu godine 1993. u hotelu Park. Dakle, 23 godine duga je tradicija ovog velikog i mnogima zanimljivog turističkog gastro događaja koji sada već ima svoju prepoznatljivost i koje svakako treba nastaviti.“, kaže Stjepan Miša Balen, šef prosudbene komisije (na svakoj dosadašnjoj fišijadi), kojemu su ove godine u nimalo lakom poslu kušanja i ocjenjivanja 80-ak uzoraka fiševa pomagali iskusni gastroljupci Ivo Kožić i Mario Jurković.

U pripremanju fiš-paprikaša iskazali su se brojne ekipe, od političkih stranaka, do kulturno umjetničkih društava, poduzeća, udruga građana, pa i kolega novinara. “Kontinentalni turizam ima najveću šansu kroz gastronomsku ponudu s naših OPG-ova, a najveću tradiciju u tome imaju Slavonci”, istaknuo je saborski zastupnik Davor Vlaović.

13

Brodsku fišijadu je i ove godine potporno pratio i društveno odgovorni projekt Lijepa naša Sava čija je ovogodišnja završnica održana upravo u Slavonskom Brodu  te tradicionalni savski sajam, u organizaciji turističkog klastera „Slavonska košarica“.  Tijekom programa Fišijade prezentiran je i pokretni laboratorij za istraživanje vode i održavanje obrazovno-zabavne radionice „Vidljivi i nevidljivi svijet“ pod pokroviteljstvom Hrvatskih voda.
„Veseli  me što je Fišijada svake godine sve posjećenija, i mislim da bi ju trebalo organizirati kroz dva dana“ rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, koji je dodijelio nagrade i pehare pobjednicima ovogodišnje Fišijade. Do kasno uvečer brojne građane zabavljalo je Tamburaški sastav Širok šor.

TEKST:Ivica Vlašić      FOTO: I. Vlašić

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn