2.POŽEŠKI KAZALIŠNI FESTIVAL – Suza i Helver kao šećer na kraju | Slavonski.hr

2.POŽEŠKI KAZALIŠNI FESTIVAL – Suza i Helver kao šećer na kraju

Datum objave: 10. 7. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  2. požeški kazališni festivala danas je ušao u završnicu. U dopodnevnim satima  za najmlađu publiku odigrana je domaća uspješnica, lutkarska predstava “U potrazi za dijamantnom suzom”, a u 20,00 sati igra još jedna izvrsna požeška predstava – “Helverova noć”. 

Nagrađivana predstava (nagrada Mali Marulić)  autorskog dvojca Ivana Pokupića i Vanje Jovanovića oduševila je iznova male i velike Požežane. Izvedba na otvorenom, u dvorištu kazališta, bila je jednako atraktivna kao i  ona na zatvorenoj kazališnoj sceni jer riječ je o ginjol predstavi koja plijeni energijom i vrhunskom animacijom. Podsjetimo, Vanja i Ivan potpisuju režiju i tekst, a uz njih igraju Goran Vučko i naša Požežanka Marijana Matoković. Priča govori o slavonskom bećaru Slavenu čiji se prijatelj Janko teško razboli, a Slaven, po savjetu seoske vračare Jage putuje do zemlje daleke Azije po lijek koji je dijamantna suza zmaja. Tu je i jedan pomalo čudan sensei Čing Čang Čong koji voli kulen i njegov zločesti učenik Čang Čong Čing koji se voli pretvarati u leptira, a teško je izostaviti i vilenjake, oštre glazbene kritičare, čija je “slaba  točka”  tamburaška glazba.

nn

Lutke je radila Lucija Mitar, studentica na likovnom odsjeku Akademije, a popratnu glazbu predstave uživo svira Ervin Lustig na četiri instrumenta (klavir, tambura, frula, bubanj). Sve je osmišljeno uz puno truda, ljubavi ,energije i uigranosti kako bi publika ispred paravana osjetila snagu umjetnosti zvane lutkarstvo i naravno, mlada ekipa uspjela je u svom naumu i ovog puta.

Nakon veselih  kung-fu bećara, festivalski program zatvorit će “Helverova noć” u kojoj također glume izvrsni Marijana Matoković (Karla) i Vanja Jovanović (Helver). Predstava počinje u 20,00 sati.

TEKST: S. Pok      FOTO: R. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn