2.GRAH FEST – Novogradiška priča s okusom koja povezuje | Slavonski.hr

2.GRAH FEST – Novogradiška priča s okusom koja povezuje

Datum objave: 13. 1. 2018. | Kategorija: Susreti

n

NOVA GRADIŠKA – Vjerujući kako nas druženja uz iće, piće i zajedničku pjesmu najviše povezuju, obilježavajući 26.godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske, nastavljajući, istovremeno,  gastro priču pokrenutu prošle godine, Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica uspješno su organizirali 2.Grah fest.

Izgled, okus, miris i „zaprška“ odlučili su o pobjedniku 2.Grah festa. Ekipa je to Lovačke udruge Podložje Gorice, koja je na pobjedničkom postolju iza sebe ostavila kuhare amatere Grada Nova Gradiška i goste iz Rugvice, ekipu „Slavonskih lađara“. Službeni su to rezultati natjecanja u kuhanju graha, jedinstvene manifestacije u organizaciji Grada Nova Gradiška i Turističke zajednice, pokrenute prošle godine uz 25.godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

n1

Da je riječ o priči koja bi mogla postati tradicija, dokazalo je drugo izdanje Grah festa na kojem je kulinarsko umijeće pokazalo 36 ekipa sastavljenih, uglavnom, od domaćih, lokalnih udruga i društava, iako valja spomenuti i kuhare-amatere, goste pristigle iz Novske, Pakraca i Rugvice. Nova novogradiška kulturno-tradicijska gastro priča u terminu subotnje špice središte je grada na jedan dan pretvorila u veliku kuhinju na otvorenom, dočekujući goste s dobrodošlicom i punim tanjurima, jer, uz onaj u natjecateljskim kotlićima, da slučajno ne „pofali“, organizatori su pripremili i 30-ak dodatnih litara graha.

m1 m2

Vjerujući kako je upravo njihov recept onaj pobjednički, grah su kuhali svi-  mladi i umirovljenici, vatrogasci i folkloraši, svirci i „birtijaši“, „bajkeri“ i branitelji, lovci i vinari, bećari i snaše, pa i političari- okupljeni u ekipu Grada domaćina, predvođenu gradonačelnikom Vinkom Grgićem i onu Hrvatske seljačke stranke čiji je član bio saborski zastupnik Davor Vlaović.

g1 g2

Osim što nikako nisu mogli ostati gladni i žedni, posjetitelji će 2.Grah fest zapamtiti i po sjajnoj atmosferi. Jer, ako su količina pozitivne energije i osjećaj zajedništva mjerilo uspješnosti manifestacije, ova zaslužuje čistu peticu.  Nakon cjelodnevnog druženja uz iće i piće, jer ništa ne povezuje tako dobro kao hrana u društvu prijatelja, program obilježavanja 26.godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske završio je besplatnim koncertom osječkog Tamburaškog sastava „Fijaker“.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn